ΔΙΑΦΟΡΑΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Βιοκαύσιμα: Ευλογία ή κατάρα;

Βιοκαύσιμα

“Οι νέες τεχνολογίες επιτρέπουν στους ανθρώπους να εκμεταλλεύονται και να ιδιοποιούνται τη φύση για να αποκομίζουν βραχυχρόνια κέρδη και το αντίτιμο πάντα είναι η ρύπανση…”.

Την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ ευλογεί και προωθεί σχέδιο ανάπτυξης ιστού με καύσιμη ύλη την αιθανόλη η παγκόσμια κοινότητα αναρωτιέται αν τα βιοκαύσιμα είναι σε θέση να τονώσουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ή να δημιουργήσουν νέα προβλήματα όπως οι αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα.

Ήδη αγροτικές οργανώσεις στο Μεξικό και στην Βραζιλία διαμαρτύρονται επειδή η τιμή του καλαμποκιού, το βασικό συστατικό διατροφής τους, έχει τετραπλασιαστεί σε μόλις μία τριετία λόγω της αυξημένης εξαγωγής προς τις ΗΠΑ προκειμένου να καλυφτεί η πρώτη ύλη παραγωγής αιθανόλης. Η βιοενέργεια προέρχεται από βιοκαύσιμα που παράγονται από καλαμπόκι, φοινικέλαιο, ζαχαρότευτλα και άλλα είδη βιομάζας που προωθούνται ως καθαρότερη, φθηνότερη και εναλλακτική λύση σε σχέση με τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα.

Η ευρωπαϊκή ένωση προβλέπει πως μέχρι το 2020 τα βιοκαύσιμα θα πρέπει να αντιστοιχούν στο 10% των υγρών καυσίμων ενώ το αμερικανικό Κογκρέσο αναμένεται να προχωρήσει στον εξαπλασιασμό της παραγωγής βιομάζας έως το 2022. Για να καλυφτεί όμως όλη αυτή η ζήτηση βιομάζας θα πρέπει να υπάρξουν εκατομμύρια εκτάρια με καλλιέργειες π.χ. καλαμπόκι ή ζαχαροκάλαμο φέρνοντας σε κορύφωση την μονοκαλλιέργεια, των τοξικών και χημικών λιπασμάτων και την καλλιέργεια τροφίμων με σκοπό όχι τις ανθρώπινες ανάγκες αλλά την παραγωγή καυσίμων.

Από την άλλη διάφοροι ακτιβιστές υποστηρίζουν πως τα βιοκαύσιμα φαινομενικά είναι πράσινα αλλά σε βάθος επιβαρύνουν το περιβάλλον με εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα λόγω της εκτεταμένης χρήσης λιπασμάτων και εντομοκτόνων. Επίσης, η παραγωγή βιοκαυσίμων θα επιφέρει την σημαντική αύξηση της αποψίλωσης των δασών με το περιβάλλον να δέχεται πλήγμα που θα είναι δεκαπλάσιο της αντίστοιχης ρύπανσης από το πετρέλαιο.

Όπως λέει και ο Jeremy Rifkin στο βιβλίο του «Ο αιώνας της βιοτεχνολογίας» οι νέες τεχνολογίες επιτρέπουν στους ανθρώπους να εκμεταλλεύονται και να ιδιοποιούνται τη φύση για να αποκομίζουν βραχυχρόνια κέρδη και το αντίτιμο πάντα είναι η ρύπανση, η εξάντληση και η αποσταθεροποίηση της βιόσφαιρας.

Τα βιοντίζελ ρυπαίνουν περισσότερο από το αργό πετρέλαιο…

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!