ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μεταβαλλόμενη βύθιση από την Audi

audi-valvelift-system-variable-valve-opening-inlet-copy

Με σύνθημα «περισσότερη δύναμη με λιγότερη κατανάλωση» οι μηχανικοί της Audi προχώρησαν στην εξέλιξη ακόμη ενός συστήματος που έχει τη δυνατότητα να μεταβάλλει την βύθιση των βαλβίδων όπως συμβαίνει στο VTEC της Honda ή στο Valvematic της Toyota.

Ωστόσο, το σύστημα της Audi είναι λιγάκι πιο απλό στην λειτουργία του και δεν χρησιμοποιεί επιπλέον έκκεντρα όπως αυτό της Honda. Όπως φαίνεται στο σχήμα, έξι μεταλλικοί πείροι κατά μία έννοια κλειδώνουν” τη διαδρομή των ειδικά διαμορφωμένων έκκεντρων και τα υποχρεώνουν να διαγράψουν μεγαλύτερη ή μικρότερη τροχιά, μεταβάλλοντας με αυτό τον τρόπο τη βύθιση των βαλβίδων. Οι πείροι ενεργοποιούνται από ηλεκτρομαγνητικούς μηχανισμούς και βυθίζονται κατά 4mm ενώ κάθε ζευγάρι αντιστοιχεί σε κάθε ένα από τα τρία έκκεντρα. Κάθε έκκεντρο φέρει δύο προφίλ βύθισης, μεγάλο και μικρή. Στην φάση με υψηλό φορτίο (με κόκκινο στο διάγραμμα το “γρήγορο” έκκεντρο) το βύθισμα των βαλβίδων αυξάνεται στα 11 mm ενώ με μερικό φορτίο (με πράσινο το “αργό” έκκεντρο) το βύθισμα αλλάζει στα 2 mm για την μία βαλβίδα εισαγωγής και στα  5,7 mm για την άλλη (για να δημιουργείται  καλύτερη περιδίνηση του αέρα λόγω διαφοράς πίεσης). Η αλλαγή από την μία φάση βύθισης στην άλλη πραγματοποιείται από τις 700 σ.α.λ. μέχρι τις 4.000 σ.α.λ. προσθέτοντας έτσι επιπλέον ισχύ και καταναλώνοντας ακριβώς όσο καύσιμο χρειάζεται. Τα αυτοκίνητα της Audi στα οποία θα συναντήσουμε τους επόμενους μήνες V6 κινητήρες 2,8 και 3,2 λίτρων FSI με το σύστημα Valvelift, είναι τα A4, A5, A6 και A8. Με την ευκαιρία να αναφέρουμε πως η Audi ανακοίνωσε την διάθεση ενός νέου 3λιτρου TFSΙ που αποδίδει 290 ίππους στις 6.500 σ.α.λ. και 420 Nm από τις 2.500 σ.α.λ. To νέο μοτέρ εφοδιάζεται με υπερτροφοδότη καυσαερίων και μηχανικό υπερσυμπιεστή (όπως ο 1.400άρης TSI του Golf GT) και θα τον δούμε σε διάφορα μοντέλα της γερμανικής εταιρίας.>

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!