NEAΔΙΑΦΟΡΑΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

iMo Concept: Ένα αυτοκίνητο για την Apple!

apple-imo-gallery-11

Πριν από μερικές εβδομάδες ο AnthonyJannarelly ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Κόβεντρι, στην Αγγλία, με αντικείμενο την σχεδίαση αυτοκινήτων…

Ο Γάλλος είναι γνωστός για τις εμπνεύσεις του (αναζητήστε στο Google την MaseratiGSport, το τρίτροχο Peugeot 07 και το AlpineA) και το σίγουρο είναι πως δεν θα είναι λίγοι οι κατασκευαστές που θα τον ήθελαν στην σχεδιαστική τους ομάδα. Αυτή την φορά, για να γιορτάσει την αποφοίτησή του δημιούργησε κάτι εντελώς διαφορετικό από τα ειωθότα βασισμένο στην προϊοντική γκάμα της Apple.

«Υπάρχει iPod, iPhone, iMac, iTune, ένα σωρό i, γιατί όχι και ένα iMo ενδεχομένως να σκέφτηκε ο Anthony και προχώρησε στην σχεδίαση ενός δίτροχου ρομποτικού αυτοκινήτου που υιοθετεί την σχεδιαστική άποψη που αποτυπώνεται σε διάφορα προϊόντα της Apple. Το iMo (Mo, προφανώς από το Mobility) είναι διθέσιο αλλά μπορεί να αλλάξει σχήμα χάρη στην εύκαμπτη δομή του και να φιλοξενήσει ακόμη ένα άτομο μετατρέποντας την διάταξη σε «2+1». Είναι κατασκευασμένο από σχετικά μικρό στο σύνολό τους αριθμό εξαρτημάτων που αποτελούνται από πανάλαφρα ανθεκτικά και ανακυκλώσιμα υλικά όπως είναι το πολυκαρβονικό ή το ντουραλουμίνιο.

apple-imo-gallery-14Το πρώτο πράγμα που τραβά την προσοχή οποιουδήποτε έχει να κάνει με την σφαιρική κάψουλα των επιβατών ενώ το concept του δημιουργού του το θέλει να κινείται αυτοματοποιημένα, να επιταχύνει και να επιβραδύνει από μόνο του, να παρκάρει χωρίς την επέμβαση του οδηγού. Φανταστείτε πως το iMo θα είναι κατά ένα τρόπο συναισθηματικά δεμένο με τον οδηγό του (ίσως με νευρωνικά καθίσματα;) και θα αντιλαμβάνεται τις επιθυμίες του. Επίσης, δεν θα χρειάζεται να βγαίνετε από το σπίτι σας για να το βρείτε.

Το iMo θα διαθέτει ασύρματο τηλεχειριστήριο ώστε ο ιδιοκτήτης του να το καλεί και να το συναντά έξω από την πόρτα του (πάνε τα… ράδιο-ταξί!). Κατόπιν το iMo θα σας αφήνει στον προορισμό σας χωρίς να αγχώνεστε για την αναζήτηση χώρου στάθμευσης. Το iΜο θα κάνει την «βρώμικη» δουλειά! Από την άλλη, αν δεν θέλετε να το έχετε πάντα στον αυτόματο μπορείτε να πάρετε τον έλεγχο του οχήματος στα χέρια σας. Αλλά δεν υπάρχει τιμόνι. Ένα ολογράφημα σκανάρει την κίνηση του χεριού σας και κατευθύνει ανάλογα το iMo αντίστοιχα με τις κινήσεις που κάνει ένας πιλότος αεροσκάφους.

Από τεχνικής σκοπιάς το iMo εξοπλίζεται με το γυροσκοπικό σύστημα του δίκυκλου Segway που επιτρέπει στο όχημα να ισορροπεί εν κινήσει πάνω στον άξονα του. Την μετάδοση της κίνησης αναλαμβάνει ηλεκτροκινητήρας ισχύος 60 kW ενώ το iMo αντλεί ηλεκτρική ενέργεια από συστοιχία μπαταριών li-ion που μπορεί να επαναφορτιστεί σε μερικές μόλις ώρες και σε οποιαδήποτε πρίζα με απλό «σπιτικό» ηλεκτρικό ρεύμα. Πόσο μακρύ είναι το iMo; Περίπου 2 μέτρα. Μικρότερο κατά περίπου μισό μέτρο από ένα smart, είναι σχεδόν όσο είναι ένα μισό «πεντακοσαράκι» της Fiat. Περισσότερα, πάντως, για το iMo θα βρείτε στο διαδίκτυο ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα ευχάριστα βιντεάκια που μπορεί να βρει κανείς και από το youtube.com (πληκτρολογώντας το iMo με το όνομα του Γάλλου δημιουργού του). Έτσι, για να ξέρετε, πάντως, ο Jannarelly μας είπε πως θα ήθελε να δει το iMo στους δρόμους το 2024. Δεν μας είπε για ποιο λόγο την συγκεκριμένη ημερομηνία αλλά εμείς θα θέλαμε να το δούμε και νωρίτερα αν γίνεται…


Δημοσιευμένο στο περιοδικό RAM (τεύχος Ιανουαρίου 2009)

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!