Μ

Μίζα

f13_resize

Η μίζα αποτελεί τον αντικαταστάτη της γνωστής μανιβέλας και εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε μοντέλο της Cadillac. Πρόκειται για ένα σύστημα εκκίνησης των κινητήρων εσωτερικής καύσης που τοποθετούνται στα αυτοκίνητα, στις μοτοσικλέτες καθώς και σε διάφορα άλλα μηχανοκίνητα οχήματα. Η βασική λειτουργία της μίζας είναι η έναρξη της περιστροφής του στροφαλοφόρου άξονα δίνοντας το έναυσμα για τις πρώτες αναφλέξεις στους θαλάμους καύσης.

Μια συνηθισμένη μίζα απαρτίζεται από έναν ηλεκτροκινητήρα συνεχούς ρεύματος ο οποίος ενεργοποιείται από ηλεκτρικό ρεύμα μεγάλης έντασης (έως και 400A) που προέρχεται από την μπαταρία του αυτοκινήτου. Γυρνώντας ο οδηγός το κλειδί με έμμεσο τρόπο ενεργοποιεί ένα διακόπτη ο οποίος τροφοδοτεί με ρεύμα τον ηλεκτροκινητήρα ενώ ο ρότορας του τελευταίου βρίσκεται συνδεδεμένος με τον στροφαλοφόρο άξονα μέσω ζεύγους γραναζιών. Λόγω φθοράς που προέρχεται από την απότομη εμπλοκή των γραναζιών με την μίζα στα σύγχρονα αυτοκίνητα τοποθετείται ανάμεσα τους σύστημα πλανητική μετάδοσης στον ρόλο ενός μικρού συμπλέκτη.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!