Ι

ISOFIX

ISOFIXΌπως και στην χώρα μας στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη η χρήση του παιδικού καθίσματος είναι υποχρεωτική όταν ανάμεσα στους επιβάτες υπάρχει παιδί. Στην αγορά υπάρχουν διάφοροι τύποι παιδικών καθισμάτων με διαφορετικές εγκρίσεις τύπου οι οποίες αναφέρουν υποχρεωτικά με πια μοντέλα αυτοκινήτων είναι συμβατά τα καθίσματα.

Πριν από μερικές δεκαετίες ο Κανονισμός 44 (ECE-R44) της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη καθοδηγούσε τις εγκρίσεις τύπων που εξέδιδαν τα Υπουργεία Μεταφορών κάθε χώρας. Τα συγκεκριμένα καθίσματα έφεραν αυτοκόλλητο στο οποίο αναγράφονταν η έγκριση, το κατάλληλο βάρος και η ηλικία των παιδιών και τα συμβατά μοντέλα αυτοκινήτων. Από τότε έχουν γίνει πολλές και διάφορες αλλαγές στους κανονισμούς με αυστηρότερα πρότυπα αξιολόγησης -R44.03- τα οποία αφορούν στην χρήση των καθισμάτων από παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας καθώς και στην λειτουργία των ζωνών ασφαλείας προκειμένου να μειωθεί το φαινόμενο της ολίσθησης του παιδικού σώματος κάτω από το οριζόντιο τμήμα της ζώνης.

Τα πιο συνηθισμένα καθίσματα είναι αυτά που ασφαλίζουν με την ζώνη ασφαλείας για τους ενήλικες. Ωστόσο, η χρήση της ζώνης επιφέρει διάφορα προβλήματα τα οποία διαφέρουν από μοντέλο σε μοντέλο ανάλογα με το μήκος της ζώνης, το ύψος του μηχανισμού περιέλιξης της, το σχήμα των κανονικών καθισμάτων και την θέση της πόρπης της. Όλα αυτά τα προβλήματα έρχεται να επιλύσει το πρότυπο προδιαγραφών ISOFIX του Διεθνή Οργανισμού Τυποποίησης (ISO). Τις προδιαγραφές ISOFIX έχουν αποδεχθεί όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες σε παγκόσμια κλίμακα και συνηθίζουν να τις προβάλλουν ανελλιπώς σε κάθε τους οικογενειακό μοντέλο αφού επιτρέπει την εύκολη και γρήγορη εγκατάσταση του παιδικού καθίσματος. Αρκεί όμως να υπάρχει σε αυτά δυνατότητα εγκατάστασης αφού αρκετά από τα νέα μοντέλα διαθέτουν αυτή την δυνατότητα στον προαιρετικό εξοπλισμό τους.

Για να είστε πάντως σίγουροι αν στο αυτοκίνητο σας είναι εφικτή η τοποθέτηση του ISOFIX θα πρέπει να συμβουλευθείτε τον αντιπρόσωπο ή τις πληροφορίες που δίνει ο κατασκευαστής. Για παράδειγμα, η τελευταία λέξη στα καθίσματα ονομάζεται Duo-Isofix αλλά η τοποθέτηση του είναι δυνατή σε περίπου 80 μοντέλα που κυκλοφορούν στις ευρωπαϊκές οδούς. Στην βάση του το κάθισμα Duo Isofix διαθέτει ένα μοχλικό σύστημα το οποίο μειώνει την κίνηση του καθίσματος προς τα εμπρός σταδιακά επιβραδύνοντας την κίνηση του κεφαλιού προς τα εμπρός προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες για αυχενικό τραυματισμό.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!