Εικονική πραγματικότητα

f8_resize5Κάθε μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία διαθέτει προηγμένες μονάδες που προσομοιώνουν πραγματικές συνθήκες που συναντάμε στους δρόμους. Οι μηχανικοί που εργάζονται σε κατασκευαστές αυτοκινήτων συνηθίζουν να αποκαλούν τους προσομοιωτές με την λέξη Cave (που σημαίνει σπηλιά). Εκεί, οι ειδικοί κάνοντας χρήση πεπερασμένων στοιχείων και μαθηματικών μοντέλων συγκεντρώνουν και επεξεργάζονται τις παρατηρήσεις τους σχετικά με τα αντανακλαστικά του οδηγού, την εργονομία του αυτοκινήτου, την συμπεριφορά και των δύο κ.α. Μετά από κάθε virtual δοκιμή συγκρίνουν το εικονικό με το πραγματικό χωρίς να είναι απαραίτητη η διεξαγωγή μιας πραγματικής διαδικασίας. Απλά, σκεφτείτε το κόστος που επιβαρύνει μια εταιρία κάθε φορά που πραγματοποιεί δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες, δοκιμές πρόσκρουσης προκειμένου να εξακριβωθεί και να βελτιωθεί η παθητική ασφάλεια των αυτοκινήτων της. Τα εικονικά προγράμματα δεν συρρικνώνουν μόνο τον αριθμό των crash-test αλλά δίνουν το περιθώριο στους ειδικούς να κάνουν όσα χρειαστεί χωρίς να αγχώνονται για το budget της εταιρίας.

Στο CAVE της Mercedes-Benz υπάρχουν τρία επίπεδα όπου ο δοκιμαστής/χρήστης βλέπει ένα τρισδιάστατο βίντεο δίνοντας του την εντύπωση πως κινείται σε ένα δρόμο με πραγματική ταχύτητα. Ο χρήστης φορά ειδικά γυαλιά τα οποία φέρουν αισθητήρες που μεταδίδουν τις αντιδράσεις και τις πληροφορίες σε ένα υπολογιστή. Χρησιμοποιώντας μία οθόνη αφής που υπάρχει στο εικονικό κόκπιτ ο χρήστης μπορεί να επιλέξει διαφορετικά προγράμματα μέχρι και διαφορετικές κολόνες τύπου Α.

Στις συγκεκριμένες φωτογραφίες οι σχεδιαστές μελετούν τα αντανακλαστικά του χρήστη στην περίπτωση ενός εικονικού αυτοκινήτου με συμβατικές εμπρός κολόνες και με «κούφιες».

Σε μία Lotus Super Seven έχει τοποθετηθεί μία κάμερα που καταγράφει τις αντιδράσεις και τις κινήσεις του χρήστη ανάλογα με το οπτικό πεδίο του. Τα συμπεράσματα θα χρησιμοποιηθούν κατά την εξέλιξη μελλοντικών roadster της γερμανικής εταιρίας.

Exit mobile version