ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

O κινητήρας του Saab 9-3 TTiD

054

Λαμβάνοντας τον πετρελαιοκινητήρα TTiD της GM αναλύουμε την τεχνολογία twin turbo στην οποία βασίζονται και οι κινητήρες των BMW/PSA…

aaa1202ggg8461Από την ονομασία του και μόνο (TTiD ή Twin Turbo injection Diesel) μπορεί κανείς να αντιληφθεί πως το τρικ στον ολοκαίνουργιο diesel της GM, που τοποθετείται για πρώτη φορά στο μοντέλο της Saab, έχει να κάνει με το διπλό σύστημα υπετροφοδότησης. Όπως φαίνεται και από την σχεδιαστική απεικόνιση υπάρχουν δύο στροβιλοσυμπιεστές, ένας μικρότερος (για τις χαμηλές στροφές λειτουργίας του κινητήρα) και ένας μεγαλύτερος (για τις υψηλότερες). Υπάρχει και από ένας διπλός αυλός εισαγωγής και εξαγωγής με ένα κλαπέτο να ρυθμίζει κάθε φορά την διαδρομή του αέρα και των καυσαερίων αντίστοιχα.

Κάτω από τις 1.500 σ.α.λ. το κλαπέτο φράζει το  μεγαλύτερο και μικρότερο σε διατομή αυλό ώστε τα καυσαέρια να βγαίνουν από την μακρύτερη και στενότερη διαδρομή και να περιστρέφουν μόνο τον μικρό στροβιλοσυμπιεστή. Αυτό γίνεται γιατί όταν ο κινητήρας λειτουργεί με λίγες στροφές τα καυσαέρια είναι λιγότερα και με αυτόν τον τρόπο αποκτούν μεγαλύτερη κινητική ενέργεια.

Στις μεσαίες στροφές (1.500-3.000 σ.α.λ.) το κλαπέτο στην εξαγωγή μισανοίγει και τα καυσαέρια περνούν ταυτόχρονα προς και τους δύο στροβίλους ενώ το κλαπέτο στην εισαγωγή παραμένει κλειστό. Από τις 3.000 σ.α.λ. και έπειτα το βάρος πέφτει αποκλειστικά στον μεγάλο στροβιλοσυμπιεστή (τα κλαπέτα σε εξαγωγή και εισαγωγή είναι ορθάνοιχτα).

Το μοτέρ είναι φυσικά τεχνολογίας common rail και για να λειτουργήσει η διπλή υπερτροφοδότηση υπάρχει μία εξελιγμένη ηλεκτρονική μονάδα. Η μέγιστη τιμή υπερπλήρωσης φτάνει τα 1,8 bar, ο λόγος της σχέσης συμπίεσης είναι 16,5:1, υπάρχει σύστημα επανακυκλοφορίας των καυσαερίων (EGR) ενώ οι εκπομπές CO2 φτάνουν τα 156 γραμμ./χλμ (177 γραμμ./χλμ στην αυτόματη έκδοση της δοκιμής μας).

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!