Π

Παιδικά καθίσματα

f30_resizeΤα παιδιά δεν είναι απλά μικρογραφία των ενήλικων καθώς η «δομή» τους είναι ακόμα ιδιαίτερα ευαίσθητη. Μέχρι την ηλικία των περίπου τεσσάρων ετών το κεφάλι τους είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα τους και για αυτό τον λόγο οι περισσότεροι τραυματισμοί εντοπίζονται σε αυτή ακριβώς την περιοχή. Για να αποφεύγονται λοιπόν τυχόν αυχενικοί και κρανιακοί τραυματισμοί των οποίων τις επιπτώσεις μπορεί να τις αντιληφθεί οποιοσδήποτε θα πρέπει το παιδί να τοποθετείται σε παιδικό κάθισμα στραμμένο προς τα πίσω.

Η αντίθετη τοποθέτηση του καθίσματος προς την φορά που επιταχύνει το αυτοκίνητο εκτός από τον περιορισμό της κίνησης του κεφαλιού στην περίπτωση σύγκρουσης εξασφαλίζει την ομοιόμορφη κατανομή των πιέσεων στην πλάτη του παιδιού και όχι στην κοιλιακή χώρα που είναι πιο ευπαθής περιοχή. Για να εξαλειφθεί η πιθανότητα τραυματισμού στην περίπτωση πλευρικής σύγκρουσης καλό θα είναι το κάθισμα να τοποθετείται στην μεσαία θέση. Σε μεγαλύτερες ηλικίες η χρησιμοποίηση παιδικού καθίσματος θα πρέπει να συνεχισθεί ανάλογα με το ανάστημα και το βάρος του παιδιού. Μέχρι το παιδί να ξεπεράσει την ηλικία των περίπου 11-12 χρονών συνίσταται η τοποθέτηση ειδικών μαξιλαριών ώστε η ζώνη ασφαλείας να διέρχεται από τα σωστά σημεία του θώρακα. Σε μερικά οικογενειακά μοντέλα ο κατασκευαστής έχει προνοήσει παρέχοντας την δυνατότητα πτυσσόμενων μαξιλαριών πάνω από τα κανονικά καθίσματα.

Όπως και στην χώρα μας στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη η χρήση του παιδικού καθίσματος είναι υποχρεωτική όταν ανάμεσα στους επιβάτες υπάρχει παιδί. Τα πιο συνηθισμένα καθίσματα είναι αυτά που ασφαλίζουν με την ζώνη ασφαλείας για τους ενήλικες. Ωστόσο, η χρήση της ζώνης επιφέρει διάφορα προβλήματα τα οποία διαφέρουν από μοντέλο σε μοντέλο ανάλογα με το μήκος της ζώνης, το ύψος του μηχανισμού περιέλιξης της, το σχήμα των κανονικών καθισμάτων και την θέση της πόρπης της. Όλα αυτά τα προβλήματα έρχεται να επιλύσει το πρότυπο προδιαγραφών ISOFIX του Διεθνή Οργανισμού Τυποποίησης (ISO).

Τις προδιαγραφές ISOFIX έχουν αποδεχθεί όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες σε παγκόσμια κλίμακα και συνηθίζουν να τις προβάλλουν ανελλιπώς σε κάθε τους οικογενειακό μοντέλο αφού επιτρέπει την εύκολη και γρήγορη εγκατάσταση του παιδικού καθίσματος. Αρκεί όμως να υπάρχει σε αυτά δυνατότητα εγκατάστασης αφού αρκετά από τα νέα μοντέλα διαθέτουν αυτή την δυνατότητα στον προαιρετικό εξοπλισμό τους. Για να είστε πάντως σίγουροι αν στο αυτοκίνητο σας είναι εφικτή η τοποθέτηση του ISOFIX θα πρέπει να συμβουλευθείτε τον αντιπρόσωπο ή τις πληροφορίες που δίνει ο κατασκευαστής. Για παράδειγμα, η τελευταία λέξη στα καθίσματα ονομάζεται Duo-Isofix αλλά η τοποθέτηση του είναι δυνατή σε περίπου 80 μοντέλα που κυκλοφορούν στις ευρωπαϊκές οδούς. Στην βάση του το κάθισμα Duo Isofix διαθέτει ένα μοχλικό σύστημα το οποίο μειώνει την κίνηση του καθίσματος προς τα εμπρός σταδιακά επιβραδύνοντας την κίνηση του κεφαλιού προς τα εμπρός προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες για αυχενικό τραυματισμό.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!