ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

SARTRE, από εικονικότητα… πραγματικότητα!

sarte-first-612

Οι συγκοινωνιολόγοι εκτιμούν πως η κίνηση σε “κομβόι” είναι η λύση στο έντονο κυκλοφοριακό που δημιουργείται στις μεγάλες λεωφόρους κατά τις ώρες αιχμής. Το SARTRE είναι μία από αυτές τις λύσεις ενώ πρόσφατα έγινε η πρώτη δοκιμή του συστήματος σε πραγματικές συνθήκες…

  • To SARTRE δεν είναι απλά μία τεχνολογία που στήθηκε για λόγους εντυπωσιασμού καθώς το project εξελίσσεται συνεχώς και πρόσφατα πραγματοποιήθηκε η πρώτη δοκιμή σε πραγματικές συνθήκες. Η επίδειξη έγινε στην Σουηδία, κοντά στο Gothenburg, στο Volvo Proving Ground.
  • “Είμαστε κάτι παραπάνω από ικανοποιημένοι καθώς διαπιστώσαμε για πρώτη φορά στην πράξη πως όλα τα συστήματα λειτουργούν μεταξύ τους” λέει ο Erik Coelingh, ειδικός μηχανολόγος που εργάζεται στην Volvo Cars. “Τα συστήματα προέρχονται από επτά εταιρίες/μέλη από τέσσερις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα”.
  • Από την πλευρά του ο Tom Robinson της Ricardo και συντονιστής στο SARTRE δήλωσε μεταξύ άλλων πως “…είναι μία σημαντική μέρα για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Η κίνηση σε κομβόι προσφέρει σημαντικά οφέλη όπως ασφάλεια στον δρόμο, μειωμένη κατανάλωση, μειωμένους ρύπους και καλύτερη ποιότητα οδήγησης”.

Το SARTRE, όπως και παρόμοιες ιδέες σαν το V2V, ακούγονται θαυμάσιες για αυτοκινητόδρομους όπως η Autobahn, η Auto strata κ.α. Αν έχετε ταξιδέψει στο εξωτερικό και έχετε βρεθεί σε μποτιλιάρισμα π.χ. κοντά στο Μόναχο, στην Μαδρίτη, στο Παρίσι τότε αντιλαμβάνεστε για ποιες καταστάσεις μιλάμε. Ωστόσο, στην ελληνική πραγματικότητα το εν λόγω πρόγραμμα ακούγεται τουλάχιστον ουτοπικό. Και δεν αιτιολογω την άποψή μου ελέω της μορφολογίας/ιδιαιτερότητας του οδικού μας δικτύου· αυτό ας το πάρει το ποτάμι μιας και οι μεγάλοι άξονες (όπως η Εγνατία) ή και αυτοί που κατασκευάζονται (όπως η Ολυμπία, η Ιόνια) ευνοούν την λειτουργία του συστήματος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην χώρα μας είμαστε οι ίδιοι οδηγοί καθώς το σύστημα προϋποθέτει πειθαρχία, σεβασμός, νομιμότητα και σοβαρότητα. Και αν αναζητήσετε αυτές τις έννοιες στο λεξιλόγιο της πλειονότητας των Ελλήνων οδηγών απλά δεν θα τις βρείτε…

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!