NEAΔΙΑΦΟΡΑΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μία ελληνική πανεπιστημιακή προσπάθεια στον χώρο του αυτοκινήτου…

formula_student_greece_university_patras-5

Την Πέμπτη 2 Ιουνίου το Εργαστήριο Συστημάτων Παραγωγής & Αυτοματισμού (LMS) του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, παρουσίασε στον εξωτερικό χώρο του Κεντρικού Γηπέδου Αντισφαίρισης του Ο.Α.Κ.Α., τα τρία μονοθέσια αυτοκίνητα τύπου φόρμουλα με τα οποία έχει συμμετάσχει στους διεθνείς διαγωνισμούς Formula Student της Μ.Βρετανίας, Γερμανίας και Η.Π.Α.

formula_student_greece_university_patras-4H ιδέα δημιουργίας της απαραίτητης υποδομής για Ελληνική συμμετοχή στο διαγωνισμό Formula Student, γεννήθηκε το 2000 από μία ομάδα φιλόδοξων φοιτητών οι οποίοι με την επίβλεψη και υποστήριξη καθηγητών, ερευνητών και τεχνικού προσωπικού, έθεσε ως στόχο την συμμετοχή και διάκριση στον διαγωνισμό.  Αποτέλεσμα αυτής της επίπονης προσπάθειας ήταν η πρώτη Ελληνική συμμετοχή στο διαγωνισμό Formula Student του 2002 από την ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών.

Το 2003 με κατασκευασμένο το πλαίσιο του οχήματος από σύνθετα υλικά και πολλά έτοιμα μηχανικά μέρη, η ομάδα συμμετείχε στην Κατηγορία Δύο (Class 2) κατακτώντας την 1η θέση. Επιπλέον, η ομάδα κέρδισε και το πρώτο βραβείο από το Βρετανικό Ινστιτούτο Μηχανολόγων Μηχανικών (IMechE), για τις σχεδιαστικές καινοτομίες τις οποίες εφάρμοσε,  Η ομάδα έχοντας πλέον την απαραίτητη εμπειρία και ολοκληρωμένο όχημα διαγωνίστηκε το 2004 στην Κατηγορία Ένα (Class 1).

Η προσπάθεια των τελευταίων ετών συνεχίστηκε το 2005 και το 2006 με τη συμμετοχή της ομάδας στο διαγωνισμό, ο οποίος διεξήχθη στην πόλη Leicester της Μ. Βρετανίας.  Με κατασκευασμένο το πλαίσιο του δεύτερου οχήματος καθώς και πολλά έτοιμα μηχανικά μέρη, η ομάδα συμμετείχε στην Κατηγορία Δύο (Class 2) κατακτώντας ξανά την 1η θέση.  Επιπλέον κέρδισε και το πρώτο βραβείο για τις σχεδιαστικές καινοτομίες που εφάρμοσε, από το Βρετανικό Ινστιτούτο Μηχανολόγων Μηχανικών (IMechE), δημιουργώντας πλέον μία παράδοση ιδιαίτερα αξιόλογων συμμετοχών.  Στο διαγωνισμό του 2007, η ομάδα με ολοκληρωμένο πλέον το δεύτερο αυτοκίνητό της, έλαβε μέρος στην Κατηγορία Ένα (Class 1) όπου πέρασε επιτυχώς στον τεχνικό έλεγχο και διαγωνίστηκε σε όλα τα αγωνίσματα.  Παράλληλα έχοντας ήδη ξεκινήσει ο σχεδιασμός του τρίτου κατά σειρά αυτοκινήτου από νέους φοιτητές-μέλη της ομάδας, η ομάδα έλαβε μέρος και στην Κατηγορία Τρία (Class 3). Εκεί κατέκτησε την 3η θέση στο σύνολο καθώς και την 1η θέση στο σκέλος του διαγωνισμού που αφορά το κόστος της κατασκευής.  Αξιόλογο αναφοράς είναι ότι για πρώτη φορά φέτος ο διαγωνισμός διεξήχθη στο διεθνές αυτοκινητοδρόμιο του Silverstone της Μ. Βρετανίας.

Τα επόμενα έτη (2008-2010) η ομάδα διεύρυνε τις συμμετοχές της και σε άλλους διαγωνισμούς, όπως αυτόν της Γερμανίας και των Η.Π.Α. με το τρίτο αυτοκίνητο, κατορθώνοντας και εκεί σημαντικές διακρίσεις. Για το 2011, η ομάδα του Εργαστηρίου Συστημάτων Παραγωγής & Αυτοματισμού (LMS) σκοπεύει να συμμετάσχει ξανά στους διαγωνισμούς Formula Student με το τέταρτο αυτοκίνητό της που αυτή τη στιγμή είναι στη διαδικασία του σχεδιασμού και κατασκευής.

Ο διαγωνισμός Formula SAE / Formula Student

formula_student_greece_university_patras-3Στα πλαίσια της προσπάθειας με στόχο την ανάδειξη και προώθηση φοιτητικών ταλέντων σε διεθνές επίπεδο, με καινοτόμες ιδέες και ταυτόχρονα με ικανότητα υλοποίησης, πραγματοποιείται σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο (Μ. Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Η.Π.Α., Αυστραλία κ.α.) σε ετήσια βάση ο διαγωνισμός Formula SAE / Formula Student.

Ο διαγωνισμός Formula Student, (Μία ελληνική πανεπιστημιακή προσπάθεια στον χώρο του αυτοκινήτου…), έχει ως αντικείμενο την παρουσίαση καινοτόμων ιδεών σε θέματα σχεδιασμού, μελέτης και κατασκευής, ενός αγωνιστικού οχήματος τύπου Formula, με συμμετοχή αποκλειστικά πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από όλον τον κόσμο. Ο θεσμός αυτός, διεξάγεται εδώ και 20 περίπου χρόνια χάρις στο διεθνές κύρος που του προσδίδει η υποστήριξη τεχνολογικών κολοσσών όπως ΙΒΜ, JAGUAR, FORD, GENERAL MOTORS, DAIMLER CRYSLER, SHELL κ.ά. προσελκύει κάθε χρόνο πολυάριθμες συμμετοχές από γνωστά πανεπιστήμια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει τέσσερεις κατηγορίες συμμετοχής: την Κατηγορία Τρία (Class 3), στην οποία οι ομάδες διαγωνίζονται με σχέδια και μελέτες, την Κατηγορία Δύο (Class 2), στην οποία ελάχιστη προϋπόθεση αποτελεί η κατασκευή του πλαισίου του οχήματος, την Κατηγορία Ένα (Class 1), στην οποία οι ομάδες παρουσιάζουν ένα πλήρως λειτουργικό όχημα, καθώς και την Κατηγορία Ένα-200 (Class 1-200), όπου παλαιότερα αυτοκίνητα μπορούν να ξαναπαρουσιαστούν την επόμενη χρονιά σαφώς βελτιωμένα.  Το αποτέλεσμα της εργασίας κάθε ομάδας η οποία συμμετέχει, κρίνεται αρχικά με βάση την καινοτομία στην επιλογή των σχεδιαστικών λύσεων και την επιτυχία με την οποία οι λύσεις αυτές ανταποκρίνονται στους στόχους του διαγωνισμού.  Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται επίσης στο συνολικό κόστος κατασκευής, και στις κατασκευαστικές τεχνικές και τεχνολογίες οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν.  Στο διαγωνισμό περιλαμβάνεται επίσης το μέρος το οποίο αφορά στην δυναμική συμπεριφορά του οχήματος, στο οποίο διαγωνίζονται οι συμμετέχοντες της πρώτης κατηγορίας με στόχο την αξιολόγηση των δυνατοτήτων του οχήματος ως προς την απόλυτη επιτάχυνση, την ευστάθεια, την αξιοπιστία, την κατανάλωση και τη συνολική απόδοση.

Η ομάδα

formula_student_greece_university_patras-2Στην ομάδα Formula Student του Εργαστηρίου Συστημάτων Παραγωγής & Αυτοματισμού συμμετέχουν οι επιστημονικοί συνεργάτες Ι. Πανδρεμένος, Ι. Παραλίκας, Π. Σταυρόπουλος, Χ. Δούκας και οι φοιτητές Χ. Μπίκας, Δ. Χαντζής, Θ. Αμπαντζίδης, Κ Μωραϊτη, Α. Γεωργιάδης, Α. Τσιπουριάρης, Ν. Τσιαμάκη, Κ. Νάστος, Ι. Σταυρίδης, Σ. Κοντογιάννης, Γ.Σώλος , Χ. Αλεξόπουλος, Ι. Πιέρρος, Π. Μπουρδάκος, Κ. Φουρτάκας, Ε. Φράγκος, Φ. Σταματόπουλος, Κ. Κοντογιώργης, Α. Λιαδής, Γ. Πάγκαλος, Σ. Πετρόπουλος, Σ. Ξυθάλης, Γ. Ρίζος.

Εργαστήριο Συστημάτων Παραγωγής & Αυτοματισμού,Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών – Πανεπιστήμιο Πατρών

caroto

Ένας για όλους και όλοι για το caroto.gr! Το προφίλ της ομάδας του μοναδικού site στο διαδίκτυο που εστιάζει στην τεχνολογία του αυτοκινήτου!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!