ΔΙΑΦΟΡΑΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μία διαφορετική θέση για την απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης στην Αθήνα & Θεσσαλονίκη

diesel-fuel-pump-1

Έντονος προβληματισμός από την Διευθύντρια του Γραφείου του Επιτρόπου Περιβάλλοντος της Ε.Ε. και αρμόδιας για την ρύπανση του Αέρα, στη συνάντηση με το ECOCITY, όταν αναφέρθηκαν οι συνέπειες στην υγεία και στο περιβάλλον από την προωθούμενη πετρελαιοκίνηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη…

  • Η αδυναμία καταστολής του λαθρεμπορίου καυσίμων και η απουσία φίλτρων στα πετρελαιοκίνητα οχήματα για τις εκπομπές μικροσωματιδίων, σε συνδυασμό με τις κλιματικές διαφορές της Ελλάδας από την υπόλοιπη Ευρώπη, είναι οι κύριοι παράγοντες που θα πρέπει να εξετασθούν σοβαρά από τον νέο Υπουργό ΠΕΚΑ, πριν την αξιολόγηση και απόφαση για την άρση της πετρελαιοκίνησης στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη, δηλώνει το ECOCITY.
  • Η δήλωση του Υπουργού ΠΕΚΑ ξάφνιασε όσους έχουν ασχοληθεί σοβαρά με το πρόβλημα και τις τραγικές συνέπειες της χρήσης πετρελαίου θέρμανσης για την κίνηση πετρελαιοκίνητων οχημάτων, που ήλθε μια μέρα μετά τη συνάντηση που υπήρξε στο Γραφείο του Επιτρόπου Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου παρουσιάστηκαν τα μεγάλα πρόβλημα που έχουν οδηγήσει το ECOCITY να ταχθεί αρνητικά στην απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, αφού έτσι αυξάνονται σημαντικά οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, με τραγικές επιδράσεις στη δημόσια υγεία.
  • Η Διευθύντρια του Γραφείου του Επιτρόπου Περιβάλλοντος Elena Visnar-Malinovska, ανέφερε πως στην Ε.Ε. έχουν εντοπίσει το πρόβλημα  της διαφοράς που υπάρχει στις πραγματικές εκπομπές ρύπων των πετρελαιοκίνητων στην μετακίνηση στις πόλεις, από τις εργοστασιακές αναφορές που αναφέρονται πολύ χαμηλότερες. Ξαφνιάστηκε ιδιαίτερα όταν ενημερώθηκε για την έκταση της νοθείας των καυσίμων και της χρήσης πετρελαίου θέρμανσης για κίνηση, κάτι που είναι εξωπραγματικό για την Ευρώπη. Το ενδιαφέρον, για το θέμα και τις επιπτώσεις στον Αέρα και την Υγεία ήταν μεγάλο και ζήτησε στοιχεία για τα αποτελέσματα που αναφέρθηκαν στην  τελευταία Ημερίδα του ECOCITY, για την Πετρελαιοκίνηση και το Λαθρεμπόριο Καυσίμων στη χώρα μας.
  • Ήδη το ECOCITY με δεδομένη την ανάγκη να υπάρξει συντονισμός στην κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσεων, μέσω της Επιτροπής Αξιολόγησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον και στην Υγεία από την Πετρελαιοκίνηση, έχει αναπτύξει διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και έχει καταθέσει προς τα αρμόδια Υπουργεία, Επιτροπές της Βουλής και Φορείς, τα αποτέλεσμα της τελευταίας Ημερίδας όπου παρουσιάστηκαν αναλυτικά, το πρόβλημα στην Υγεία, στην Ατμόσφαιρα των πόλεων και οι οικονομικές απώλειες του Κράτους, από τη παράνομη χρήση του επιβαρυμένου με θείο Πετρελαίου για την κίνηση οχημάτων.
  • Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Ημερίδας που έγινε στο τέλος Μαΐου και τη καταγραφή των επιστημονικών θέσεων, δεν θα πρέπει να υπάρξει θετική απόφαση της Κυβέρνησης για την άρση της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης, αν δεν υπάρξει πρώτα η πάταξη της νοθείας των καυσίμων που επηρεάζει την Υγεία και το Περιβάλλον, προκαλεί υψηλές οικονομικές απώλειες στο Κράτος και ζημιές στα νέας τεχνολογίας οχήματα, που αναγκάζονται να κληθούν να πληρώσουν οι νέοι αγοραστές.
  • Επιπλέον η Κυβέρνηση, αν επιθυμεί τη λύση της διακίνησης παράνομου πετρελαίου, θα πρέπει να προσανατολιστεί στην εφαρμογή της τηλεματικής και της ηλεκτρονικής παρακολούθησης της διανομής του Πετρελαίου. Παράλληλα θα πρέπει να εξετάσει την απόσυρση και αντικατάσταση του ρυπογόνου στόλου των μεταχειρισμένων και παλαιάς τεχνολογίας Φορτηγών, που κυκλοφορούν στη χώρα και στη συνέχεια, μετά την κυκλοφορία των οχημάτων EURO VI και με τη βοήθεια της επιστημονικής γνώσης να ασχοληθεί με την πιθανή άρση της πετρελαιοκίνησης.
  • Στις επόμενες ημέρες το ECOCITY θα προετοιμάσει τον φάκελο με τα συμπεράσματα της Ημερίδας που θα στείλει στο Γραφείο του Επιτρόπου Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ θα ακολουθήσουν ενημερωτικές συναντήσεις με Υπουργεία, Βουλευτές, Κόμματα και Φορείς Εμπορίας. Προτεραιότητα στη κίνηση αυτή του Εθελοντικού Περιβαλλοντικού Οργανισμού είναι αποκλειστικά η προστασία της Δημόσιας Υγείας και του Περιβάλλοντος, στις μεγάλες πόλεις της χώρας μας.
Πηγή: ecocity.gr

caroto

Ένας για όλους και όλοι για το caroto.gr! Το προφίλ της ομάδας του μοναδικού site στο διαδίκτυο που εστιάζει στην τεχνολογία του αυτοκινήτου!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!