ΔΙΑΦΟΡΑΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Σόργος αντί καλαμποκιού, σόργος αντί… αμόλυβδης!

sorghum1

“Ο κορμός και οι καρποί του σόργου έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε σάκχαρα και με την κατάλληλη επεξεργασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτικό καύσιμο…”

  • Εδώ και δεκαετίες το καλαμπόκι αποτελεί την βασική κτηνοτροφή στην χώρα μας· χαρακτηριστικό είναι πως στην κεντρική Ελλάδα περίπου το 1/3 του καλλιεργούμενου αραβοσίτου καταναλώνεται ως ζωοτροφή.  Ωστόσο, λόγω των υψηλών απαιτήσεων του σε λιπάσματα και άρδευση νερού πανεπιστημιακές ομάδες αναζητούν φτηνότερες και αποδοτικότερες λύσεις όπως είναι ο σόργος που μπορεί να αποτελέσει μία καλή εναλλακτική επιπρόσθετη πρόταση μαζί με το καλαμπόκι για παραγωγή ζωοτροφής.
  • Επιπλέον ο σόργος είναι ένα φυτό πλούσιο σε σάκχαρα και εντάσσεται στην κατηγορία των «ενεργειακών» φυτών όπως είναι το ζαχαρότευτλο, η ελαιοκράμβη, ο ηλίανθος κ.α. Είναι φυτά που χρειάζονται σχετικά λίγο νερό και ευδοκιμούν ακόμη και σε μη γόνιμα εδάφη. Επίσης, δε χρησιμοποιούνται ως βασική τροφή για τον άνθρωπο ή για τα ζώα -αλλά ως συμπλήρωμα- όπως το καλαμπόκι και αυτό κατά συνέπεια δε θα οδηγήσει στην αύξηση της τιμής των τροφίμων.
  • Ο κορμός και οι καρποί του σόργου έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε σάκχαρα και με την κατάλληλη επεξεργασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτικό καύσιμο, αντικαθιστώντας … τη βενζίνη. Είναι χαρακτηριστικό ότι από ένα στρέμμα καλλιέργειας του συγκεκριμένου φυτού μπορούν να παραχθούν από 380 μέχρι 560 λίτρα βιοαιθανόλης, η οποία χρησιμοποιείται ως πρόσθετο αντικατάστατο της βενζίνης.
  • sorghum-field1«Την τελευταία δεκαετία ο γλυκός σόργος χρησιμοποιείται για την παραγωγή βιοαιθανόλης στην Ινδία, τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Βραζιλία, το Μεξικό και τη Βόρεια Αφρική. Από την άλλη πλευρά, στην Ευρώπη χρησιμοποιούνται περισσότερο για το σκοπό αυτό δημητριακά όπως το καλαμπόκι» σημειώνει η Ειρήνη Τσακιρίδου, μηχανολόγος Μηχανικός του Περιφερειακού Ενεργειακού Κέντρου Κεντρικής Μακεδονίας, της Αναπτυξιακής Εταιρείας των ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, «Ανατολική Α.Ε». Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Δήμα Κίτσιο, η καλλιέργεια του γλυκού σόργου κατά τη βιβλιογραφία αλλά και τις έρευνες που έχουν γίνει και στην Ελλάδα, έχει καλύτερα αποτελέσματα από εκείνη του καλαμποκιού και άλλων ενεργειακών φυτών.
  • Το φυτό του γλυκού σόργου αποτελείται από το καλάμι ύψους 4 με 5 μέτρων και τον καρπό. Το φυτό συμπιέζεται για την εξαγωγή του χυμού σακχάρων, ο οποίος στη συνέχεια υποβάλλεται σε επεξεργασία με την προσθήκη ενζύμων. Το προϊόν της ζύμωσης, της απόσταξης και της αφυδάτωσης είναι η βιοαιθανόλη. Ο δε κατάλογος των πλεονεκτημάτων της καλλιέργειάς του περιλαμβάνει την αντοχή του σε συνθήκες καταπόνησης, όπως η αλατότητα των εδαφών και η περιορισμένη υγρασία, την μεγάλη παραγωγή βιομάζας, την αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες και την υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα.
  • «Η καλλιέργεια του γλυκού σόργου μπορεί να αυξήσει το εισόδημα των αγροτών που θα το καλλιεργήσουν, να δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης, να διατηρήσει τον αγροτικό πληθυσμό στις περιοχές που μπορεί να καλλιεργηθεί και να μειώσει την εξάρτηση της χώρας από το ορυκτό πετρέλαιο» τονίζει ο κ. Κίτσιος. Ο αν. καθηγητής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης θα μιλήσει για το θέμα απόψε σε εκδήλωση που διοργανώνει στο Δήμο Δέλτα η «Ανατολική Α.Ε», στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο διακρατικό έργο “Sweethanol”, μαζί με εταίρους από την Ιταλία και την Ισπανία (www.sweethanol.eu).
  • Όσο για το ενδιαφέρον των επενδυτών για την απορρόφηση της αντίστοιχης αγροτικής παραγωγής, η κ. Τσακιρίδου επισημαίνει ότι παρά το γεγονός πως δεν ευδοκίμησε στο παρελθόν η καλλιέργεια του γλυκού σόργου στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή διαμορφώνονται ευνοϊκές συνθήκες για τέτοιες επενδύσεις στη χώρα μας. «Υπάρχει διάθεση συνεργασίας από αμερικανική εταιρεία, με παρουσία στην Ελλάδα. Εκπρόσωπός της θα κληθεί να συμμετάσχει σε ημερίδα που θα διοργανώσει η «Ανατολική Α.Ε. τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όπου θα προσκληθεί και εκπρόσωπος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να αναφερθεί στο θεσμικό πλαίσιο τέτοιων επενδύσεων» τονίζει χαρακτηριστικά.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

caroto

Ένας για όλους και όλοι για το caroto.gr! Το προφίλ της ομάδας του μοναδικού site στο διαδίκτυο που εστιάζει στην τεχνολογία του αυτοκινήτου!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Ένα σχόλιο

  1. Αν αληθεύουν τα σενάρια για τις ποσότητες του ‘μαύρου χρυσού” που διαθέτει η Ελλάδα, τότε τέτοιου είδους προσπάθειες φαντάζουν άκαιρες, προς το παρόν. Ωστόσο, κάθε ερευνητική προσπάθεια είναι ευπρόσδεκτη, ιδίως εάν πρόκειται να αποφέρει έσοδα και -κυρίως- θέσεις εργασίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!