ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Audi, το διαφορικό Torsen

audi-torsen-video

Συνεχίζουμε το αφιέρωμα μας στην μετάδοση ισχύος με το διαφορικό Torsen…

Audi Crown Gear, η μετεξέλιξη του Torsen
Audi, το διαφορικό Torsen
Audi Sport Differential

torsen-differential-by-wwwcarotogrTo διαφορικό Torsen εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το φθινόπωρο του 1986 στο Audi 80 Quattro. To προηγμένο για την εποχή του μηχανικό διαφορικό (το γνωστό σε όλους μας μπλοκέ) μπορούσε να “αισθανθεί” την ροπή (η ονομασία του προέρχεται από τις λέξεις “Torque & Sensing”) όσο κανένα άλλο εξάρτημα και από την πρώτη του εφαρμογή στον πίσω άξονα γρήγορα πέρασε σε ρόλο κεντρικού διαφορικού σε σύστημα τετρακίνησης.

Η επινοητικότητα του Torsen κρύβεται στην διάταξη μίας συναρμογής από γρανάζια σε πλανητική διάταξη που αντιλαμβάνονται την ροπή και την κατανέμουν στον άξονα (ή τον τροχό όταν μιλάμε για κίνηση στους δύο τροχούς). Η στάνταρ κατανομή -στο Type 1 ή Τ1, παρουσιάστηκε στο Α4 το 1995- είναι 50/50 ενώ το ποσοστό μπορεί να αλλάξει έως 75/25 ή το αντίστροφο. Το Torsen “κλειδώνει” μόνο όταν βρίσκεται υπό φορτίο και ξεκλειδώνει όταν ο οδηγός τραβήξει το πόδι του από το γκάζι. Για καλύτερη πρόσφυση κατά την εκκίνηση σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες το πίσω διαφορικό μπορεί να κλειδώσει ηλεκτροπνευματικά με το πάτημα ενός διακόπτη.

Το Torsen (Torque Sensing) αποτελείται από ένα πλανητικό σύστημα (μια μηχανική συναρμογή μετωπικών και κωνικών γραναζιών), το οποίο…

self-locking-center-differential-by-wwwcarotogrΤο 2005 η Audi εξέλιξε το Torsen στην 3η του μορφή (Torsen T3 με μηχανική κατανομή έως 80% σε άξονα – με την βοήθεια του ESP το ποσοστό φτάνει στο 100%) και το παρουσίασε στη 2η γενιά του RS 4. Το κεντρικό διαφορικό έχει ένα πιο ευέλικτο μηχανικό τρόπο κλειδώματος και χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα σε μερικά μοντέλα της εταιρίας με τον κινητήρα τοποθετημένο κατά τον διαμήκη άξονα αν και από το 2010 αντικαθιστάτε σταδιακά από το διαφορικό Crown. Το αφιέρωμα μας στην μετάδοση της Audi ολοκληρώνεται με την επόμενη αναφορά μας στο Sport Differential >>>>>>

Γεια σας κ.Torsen, από εδώ ο κ.Haldex…

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!