ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Opel, η HiPerStrut ανάρτηση [vid]

opel-astra-gtc-hiperstrut-10

To νέο Astra GTC αναμένεται αρχές του έτους και εμείς ξαναθυμόμαστε την ανάρτηση HiPerStrut…

opel-astra-gtc-hiperstrut-13Την ανάρτηση HiPerStrut (High-Performance Strut) την είδαμε για πρώτη φορά σε μοντέλο της Opel όταν παρουσιάστηκε το Insignia OPC. Ωστόσο, η εταιρία που παρουσίασε την πρώτη ανάρτηση με παρόμοια… αρχιτεκτονική ήταν η Renault (στο πρώτο Clio RS και μετέπειτα στο προηγούμενο Megane RS) και στην συνέχεια την πολυπροβάλει και η Ford στο RS (RevoKnuckle).

Πρόκειται για μία σχετικά απλή λύση που προέρχεται από τους αγώνες και τοποθετείται στάνταρ σε όλες τις εκδόσεις του νέου Astra GTC (δείτε τις τιμές πώλησης). Το γόνατο McPherson δεν στηρίζεται στα κλασικά ψαλίδια βάσης αλλά σε ένα σύνδεσμο που προσφέρει καλύτερο έλεγχο κατά τον εγκάρσιο άξονα. Με απλά λόγια βελτιώνει την γεωμετρία της ανάρτησης στην διάρκεια στροφής βελτιώνοντας το κράτημα του αυτοκινήτου. Συγκεκριμένα, βελτιώνει την κλίση (της νοητής προέκτασης του άξονα σε σχέση με την κατακόρυφο) ως προς τον βασιλικό πείρο (γωνία Kingpin, περιλαμβανόμενη γωνία) κατά 44% και κατά μία έννοια συγκρατεί την μετατόπισή του (kingpin offset) έως 46% σε σχέση με τα απλά McPherson ενός Astra. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται το φαινόμενο του torque steering ώστε ακόμη και με τέρμα γκάζι το τιμόνι να μην «τραβάει» δεξιά-αριστερά.

Επίσης, μειώνει την μεταβολή της γωνίας Κάμπερ για καλύτερη πρόσφυση καθώς το πέλμα του ελαστικού διατηρεί την επαφή με το οδόστρωμα στη μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό της επιφάνειας του. Σημαντικό όφελος προκύπτει και για το σύστημα διεύθυνσης καθώς ο οδηγός έχει καλύτερη πληροφορία. Σημειώστε πως στο Astra GTC ο ηλεκτρομηχανικός μηχανισμός έχει μεταφερθεί από την βάση της κολόνας παράλληλα με την κρεμαγέρα για μείωση των τριβών και αμεσότερη αίσθηση. Σχετικά με την πίσω ανάρτηση με σύνδεσμο Watt έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις (βίντεο).

SMS===> Τι είναι το τετράπλευρο Ackermann;

Τώρα, αν απορείτε για ποιο λόγο η Opel δεν τοποθετεί το σύστημα HiPerStrut και στα υπόλοιπα Astra α) ο βασικός λόγος είναι το υψηλότερο κόστος κατασκευής και β) η διαφορετικότητα της ανάρτησης προσθέτει μπόνους στην σπορτίφ εικόνα του GTC ξεχωρίζοντας το από τα οικογενειακά hatchback. Φυσικά, το HiPerStrut θα το δούμε και στην έκδοση OPC με τους 280 PS.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!