NEA

Chevrolet, στους δρόμους το Spark EV!

chevrolet-spark-ev-2014-22

Αυτό είναι το πιο γρήγορο Spark που επιταχύνει σε λιγότερο από 8 sec για τα 0-100 km/h. Αν το ζαχαρώνετε, δυστυχώς ατυχήσατε… είναι ηλεκτροκίνητο!

  • gm-will-focus-its-vehicle-electrification-strategy-on-eassist-type-systems-and-the-plugΩς πρέσβειρα των ηλεκτροϋβριδικών με το Volt, η Chevrolet επενδύει στην ηλεκτροκίνηση και στοχεύει εκεί που έχει νόημα: στα αυτοκίνητα πόλης όπου μπορεί εύκολα να βρει κανείς πρίζα. Άλλωστε, όπως έχουμε πει πολλάκις η περιορισμένη αυτονομία των αμιγώς μπαταριοκίνητων (BEV, Battery Electric Vehicle) περιορίζει την κίνησή τους (με μέση αυτονομία 100 km) σε αστικό περιβάλλον.
  • drive-unit-with-power-electronicsΤο Spark EV θα παρουσιαστεί στην μακρινή έκθεση του Los Angeles με τις πωλήσεις στην αμερικανική αγορά να ξεκινούν το καλοκαίρι του 2013 (για την ευρωπαϊκή προβλέπονται άλλα ηλεκτροκίνητα project που θα δούμε μετά το 2015). Για το caroto.gr αποτελεί αντιπροσωπευτικό παράδειγμα για να κατανοήσει κανείς τη λειτουργία ενός BEV μέσα από το φωτογραφικό υλικό και το σχετικό βίντεο του Spark EV.
  • Βαρύτητα έχει δοθεί στο σύστημα επαναφόρτισης με τις νέες προδιαγραφές οι οποίες κάποια στιγμή θα πρέπει να είναι κοινές (τουλάχιστον ανά ηπειρωτική αγορά) ώστε να υπάρχει ένα ενιαίο σύστημα τροφοδοσίας και φόρτισης (όπως πλέον στα κινητά τηλέφωνα).  Οι μπαταρίες κατασκευάζονται από την A123 Systems (με έδρα το Michigan, κατασκευάζει και των Ampera/Volt) και είναι τύπου Li-ion με στοιχεία φωσφορικού σιδήρου.
  • chevrolet-spark-ev-2014-8Η συστοιχία των 336 στοιχείων βρίσκεται κάτω από τα πίσω καθίσματα (τοποθετημένη με παρόμοιο τρόπο όπως και το ρεζερβουάρ στο συμβατικό Spark), καταλαμβάνει 133 lt σε όγκο, ζυγίζει 255 kg ψύχονται με υγρό τρόπο για μέγιστη διάρκεια ζωής. Η A123 στέκεται ιδιαίτερα στην σταθεροποίηση της τάσης (360-375 V) σε ιδιαίτερα ζεστό περιβάλλον κίνησης (35 C). Ενδιαφέρον έχει ο χρόνος των 20 min στην διαδικασία ταχυφόρτισης με πλήρωση 80% του φορτίου της μπαταρίας. Σε δίκτυο 240V ο χρόνος φόρτισης είναι 7h ενώ οι χρήστες smart phones μπορούν να ενημερώνονται από σχετικές εφαρμογές (applications).
  • spark-ev-drive-unit-cutawayΟ ηλεκτροκινητήρας ισχύος 100W (136 PS) με ροπή 542 Nm αποτελεί την καρδιά του συστήματος πρόωσης, είναι ελαιόψυκτος μόνιμου μαγνήτη. Με περισσότερα από μισό εκατομμύρια μίλια δοκιμών σε πραγματικές συνθήκες οι ειδικοί αναφέρονται στην τετράγωνη χάλκινη περιέλιξη για βέλτιστη απόδοση. Ο κινητήρας μαζί με το μονοβάθμιο πλανητικό εσωκλείεται σε αλουμινένιο χυτό κέλυφος ενώ αρκετά στοιχεία δανείζονται από το Volt.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!