ΔΟΚΙΜΕΣ

Fiat 500L 1.3 MJET [test drive]

fiat-500l-multijet-caroto-test-7

Ποιος θα περίμενε πως κάποια στιγμή το μικρό πεντακοσαράκι  θα αποκτούσε μία έκδοση Large δίνοντας νέα διάσταση στην γκάμα της ιταλικής εταιρίας…

Αυτοκίνητα όπως το 500L ανήκουν στην κατηγορία του «θα το αγαπήσεις ή θα το μισήσεις». Η αλήθεια είναι πως ακόμη και εμείς διατηρούσαμε κάποιες επιφυλάξεις απέναντι στο ιταλικό μοντέλο που, ωστόσο, μας εξέπληξε θετικά. Προσπερνώντας τον αισθητικό τομέα -όπου στην προκειμένη περίπτωση τα κριτήρια είναι καθαρά υποκειμενική περίπτωση- εστιάζουμε γοργά εις τα… ενδότερα.

Στους μεγάλους χώρους εντοπίζεται προφανώς και ένα από τα σημαντικότερα κίνητρα για να αποκτήσει κανείς το 500L (το άλλο προφανώς έχει να κάνει με την διαφορετικότητα του στιλ του). Πράγματι, η αίσθηση που έχεις όταν βρεθείς στην καμπίνα του ιταλικού μοντέλου είναι με μια λέξη άπλετη χάρη στις μεγάλες γυάλινες επιφάνειες και την πολύ καλή ορατότητα προς τα έξω.

Ο αέρας πάνω από τα κεφάλια δίνει μία αίσθηση ελευθερίας ενώ οι πίσω δύσκολα θα παραπονεθούν για επιπλέον χώρο για τα γόνατά τους. Πρακτικό και σχετικά μεγάλο είναι και το πορτμπαγκάζ που αυξομειώνεται από τα 343 στα 400 lt ανάλογα με την θέση που έχει η πίσω συρόμενη σειρά καθισμάτων. Εργονομικά φάουλ δεν θα συναντήσεις ενώ οι θήκες για μικροαντικείμενα φτάνουν και περισσεύουν.

Από το ταμπλό ξεχωρίζει ο ευανάγνωστος πίνακας οργάνων με το φωτισμένο λευκό περίγραμμα να προσδίδει ένα νεανικό τόνο. Ο επιλογέας των πέντε σχέσεων παραπέμπει σε… αεροπορικού τύπου ενώ η ποιότητα κατασκευής και συναρμολόγησης κυμαίνεται στα συνήθη καλά πρότυπα της εταιρίας.

Το 500L διατίθεται σε δύο εκδόσεις, με τον δικύλινδρο βενζινοκινητήρα και τον γνωστό ντίζελ 1.300άρη. Ο τελευταίος αποτελεί την κινητήρα δύναμη του μοντέλου της δοκιμής μας και με την αποδοτική του λειτουργία κατά τη γνώμη μας αποτελεί την ιδανικότερη επιλογή. Παρά την μικρή χωρητικότητα του ο Multijet νέας γενιάς προσφέρει καλές επιδόσεις τηρουμένων των αναλογιών και σχετικά χαμηλή κατανάλωση (περίπου 6-7 lt/100 km). Ωστόσο, η κοντή κλιμάκωση του κιβωτίου σε κάνει να αναζητάς στο ταξίδι μία 6η σχέση που θα ξεκούραζε λίγο περισσότερο το μοτέρ.

Αν νομίζετε πάντως πως το 500L δεν έχει ενδιαφέρον στον δρόμο μάλλον έχετε πέσει έξω. Είναι εξαιρετικά ευκολοδήγητο, η ανάρτηση προσφέρει πολύ καλά επίπεδα άνεσης παρά τον πίσω ημιάκαμπτο ενώ ο τρόπος κύλισης του θυμίζει αυτοκίνητο μεγαλύτερης κατηγορίας. Γενικά, το 500L είναι ένα ενδιαφέρον αυτοκίνητο όταν φυσικά σου αρέσει και έχεις ξεπεράσει την ιδιαίτερη σχεδίασή του. Κατά τα υπόλοιπα, το ιταλικό MPV διατίθεται με τιμή πώλησης (από 17.590€) που συνδυάζεται με προσφορές της ελληνικής αντιπροσωπείας, εξοπλίζεται με ένα τίμιο στα καθήκοντά του πετρελαιοκινητήρα, διαθέτει μεγάλους χώρους και το κυριότερο -για όσους καλλιεργούν lifestyle πεποιθήσεις- ξέρει πώς να διαφέρει στον δρόμο…

Fiat 500L 1.3 MJET – Τεχνικά χαρακτηριστικά
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Κυβισμός 1.248 cc
Διάμετρος x διαδρομή 69,6 x 82,0 mm
Διάταξη/κύλινδροι εγκάρσια τοποθετημένος/τετρακύλινδρος σε σειρά
Ισχύς 62 kW (85 PS) / 3.500 rpm
Ροπή 200 Nm (20,4 kgm) / 1.500 rpm
Τροφοδοσία Πετρελαιοκινητήρας τεχνολογίας common rail
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 km/h 14,9 sec
Τελική ταχύτητα 165 km/h
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Μέση δοκιμής 6,2 lt/100 km
Τυποποιημένη αστική/μικτή/υπεραστική 3,7 / 4,2 / 5,0 lt/100 km
Ρεζερβουάρ 50 lt
Αυτονομία (βάση της κατανάλωσης δοκιμής) 806 km
ΕΚΠΟΜΠΗ ΡΥΠΩΝ
Προδιαγραφή Euro 5
Εκπομπή CO2 110 g/km
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Κίνηση Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο Μηχανικό 5 σχέσεων
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Εμπρός/πίσω Γόνατα McPherson με ψαλίδια βάσης / Ημιάκαμπτος άξονας
ΦΡΕΝΑ
Εμπρός/πίσω Αεριζόμενοι δίσκοι/δίσκοι
ΤΡΟΧΟΙ
Τύπος ελαστικών, διάσταση Continental ContiEcoContact5, 225/45 R17
ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
Διάταξη/υποβοήθηση Κρεμαγιέρα με ηλεκτρική υποβοήθηση
ΑΜΑΞΩΜΑ
Μήκος x πλάτος x ύψος 4147x1784x1665 mm
Μετατρόχιο (εμπρός/πίσω) 1522/1519 mm
Μεταξόνιο 2612 mm
Χώρος αποσκευών 343-400-1310 lt
Απόβαρο 1315 kg
Τιμή πώλησης βασικής έκδοσης μοντέλου δοκιμής: από 17.590€ (με προωθητική ενέργεια+απόσυρση)

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!