NEA

Νέα SUV εν όψει!

Mercedes-Benz-GLA_Concept_2013_1677

Τα κόμπακτ SUVέχουν καθιερώσει για τα καλά μία κερδοφόρα κατηγορία που αποκτά νέο νόημα. Τουλάχιστον για όσους παρακολουθούν το downsizing…

Τουλάχιστον 10 ολοκαίνουργια SUV με μήκος κάτω των 4,5 μέτρων πρόκειται να κυκλοφορήσουν στους ευρωπαϊκούς δρόμους μέχρι το 2016. Στην μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά (την γερμανική) το Opel Mokka πουλά σαν ζεστό ψωμί προσπερνώντας το VW Tiguan. Ποιο είναι το μυστικό του; Αυτό που πολύ φοβούνται να παραδεχτούν: πως τα SUV πλέον πρέπει να έχουν μόνο σχήμα… SUV και κόμπακτ διαστάσεις για την πόλη.

Και όταν ένα αυτοκίνητο προορίζεται περισσότερο για την κίνηση στην πόλη κανείς δεν νοιάζεται αν θα έχει κίνηση μόνο στους δύο τροχούς (σ.σ. μέχρι και η νέα BMW X5 διαθέτει για πρώτη φορά στη ιστορία της 4×2 έκδοση). Από τις premium εταιρίες που έπεσαν κάτω από τα 4,5 μέτρα είναι από το 2009 η BMW με την X1 ενώ το 2011 ακολούθησε η Audi με το Q3. Ελάχιστα πιο μακρύ (4,53 μέτρα) είναι το αμάξωμα της Mercedes-Benz GLK που μάλλον δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της εταιρίας.

Εδώ τα κάστανα από την φωτιά θα κληθεί να βγάλει ένα πραγματικό SUV όπως είναι η επερχόμενη GLA που βασίζεται στο σασί των Α- και B-Class και θα κυκλοφορήσει το 2014 ενώ το Volvo XC40 μετατίθεται για μετά το 2017 (όταν την ίδια περίοδο η Jaguar θέλει το δικό της SUV). Και από την στιγμή που εμπλέκεται άμεσα η κοινή πλατφόρμα με τις Renault-Nissan  (η JC1 ή Joint Compact 1st Generation) θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη μικρότερα SUV και από την γαλλοϊαπωνική συμμαχία με μήκος περίπου 4 μέτρα, ιπποδύναμη από 122 ίππους και προαιρετική τετρακίνηση.

Το Audi Q2 θα τα δούμε το 2015, θα βασίζεται στην πλατφόρμα MQB, θα έχει μήκος 4,2 μέτρα και θα διαθέτει και υβριδική έκδοση με περίπου 180 ίππους, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Auto Motor Sport. Ένα ακόμη SUV με πιο σπορ χαρακτήρα και στιλ θα είναι μια μικρογραφία του Land Rover Evoque με μικρότερους αποδοτικότερους κινητήρες και κόστος κάτω από 30.000 ευρώ.

Ακόμη φτηνότερο θα είναι το Ford Ecosport που θα λανσαριστεί τους πρώτους μήνες του 2014, το Peugeot 2008 έρχεται ενώ θα ακολουθήσει και το VW Taigun ενώ αναμένεται το νέο Suzuki SX4 και φυσικά το έτερον της Fiat. Μία από τις σημαντικότερες αφίξεις θα είναι αυτή του νέου SUV της Honda που θα είναι αρκετά μικρότερο από το CR-V και θα βασίζεται στο πάτωμα του επερχόμενου Jazz. Κατά πάσα πιθανότητα το ιαπωνικό SUV θα το δούμε το 2015 με την δημοφιλέστερη έκδοση να είναι η 1.6 i-DTEC.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!