Β

Βάρος αμαξώματος

1956 Cadillac 75 commercial chassis advert_mx_Η αλήθεια είναι πως τα αυτοκίνητα δεν ήταν εξαρχής τόσο βαριά όσο ακούγεται. Ωστόσο, όσο περνούσαν τα χρόνια η ανάγκη για περισσότερη ασφάλεια έφερε ενισχυμένα πλαίσια με αρκετά περισσότερα κιλά χάλυβα υψηλής αντοχής. Η ανάγκη για περισσότερη άνεση δημιούργησε νέα κομφόρ όπως το σύστημα κλιματισμού, μονώσεις, βαρύτερα κρύσταλλά κ.α. Μέχρι την ενεργειακή κρίση της δεκαετίας του 1970 η έννοια του βάρους απασχολούσε κυρίως τους μηχανικούς που σχεδίαζαν αγωνιστικά με στόχο την καλύτερη επιτάχυνση και την υψηλότερη τελική ταχύτητα.

Audi Pre-Space Frame 1985Για μερικά χρόνια οι ειδικοί έδωσαν τη πρέπουσα σημασία στην εξοικονόμηση κιλών χρησιμοποιώντας εκτενέστερα πολυμερή και συνθετικά υλικά (πέρα από π.χ. τις χειρολαβές και τα θερμοπλαστικά του ταμπλό) προχωρώντας στη κατασκευή πλαστικών προφυλακτήρων, θυρών, φτερών, ρεζερβουάρ κ.α. Σύντομα, τα νέας σύνθεσης πλαστικά βρήκαν εφαρμογή σε επιμέρους τμήματα του κινητήρα και της μετάδοσης αντικαθιστώντας παραδοσιακά υλικά (όπως το ελαφρύ αλλά ακριβό μαγνήσιο στο καπάκι των βαλβίδων, την μεταλλική πολλαπλή εισαγωγής κ.α.) συνδυάζοντας υψηλή αντοχή και μικρό βάρος. H μεγάλη πρόοδο στην τεχνολογία των πλαστικών συμπίπτει χρονικά με την περίοδο που καθιερώθηκαν τα συστήματα ψεκασμού πολλαπλών σημείων (MPFI, Multi Point Fuel Injection) την δεκαετία 1980-90.

Audi A3 - ultra-LeichtbauΑπό την στιγμή όμως που η τάση για μείωση βάρους (ή η διατήρηση αν θέλετε στα ίδια και λίγο μικρότερα επίπεδα) έγινε επιτακτική ανάγκη τουλάχιστον στην Ευρώπη ελέω των συνεχώς αυστηρότερων προδιαγραφών σχετικά με τους ρύπους η υπόθεση ήταν μονόδρομος για τους κατασκευαστές. Ειδικά με το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) υπήρχε από τότε μεγάλο θέμα καθώς σε πολλές χώρες αποτελεί πλέον φορολογικό αλλά και περιβαλλοντικό κριτήριο.

Διαβάστε περισσότερα στο σχετικό άρθρο.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!