NEA

Σε πρώτο πλάνο το Koenigsegg One:1 του ενός μεγαβάτ!

Koenigsegg One1 Geneva 2014 (15)

To supercar που θα απειλήσει το ρεκόρ ταχύτητας της Bugatti Veyron θα κάνει πρεμιέρα στο σαλόνι της Γενεύης…

Μετά τα πρώτα στοιχεία έφτασε και η ώρα της πλήρους αποκάλυψης για ένα από τα πιο καυτά supercar που έχουν κατασκευαστεί ποτέ. Πρόκειται για το Koenigsegg One:1 το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει το ταχύτερο αυτοκίνητο στον κόσμο διεκδικώντας τον τίτλο από την Bugatti Veyron Super Sport. Και επειδή έχουν γραφτεί πολλά τελευταία για το αυτοκίνητο με την υψηλότερη ταχύτητα να σημειώσουμε πως το αμερικανικό Hennessey δεν κατάφερε να μπει στα ρεκόρ Guinness καθώς η διαδικασία προβλέπει δύο περάσματα (το Venom έκανε ένα) ενώ η παραγωγή του έπρεπε να είναι τουλάχιστον 30 μονάδας (το Venom έχει 29).

Επιστρέφοντας στο supercar της σουηδικής εταιρίας να πούμε πως η ονομασία «One:1» (δηλαδή 1/1) προέρχεται από την αναλογία κιλών ανά ίππο. Συγκεκριμένα, το One:1 ζυγίζει 1.341 kg μαζί με όλα τα υγρά (λάδι κινητήρα, φρένων κ.λπ.) και ένα μέσο οδηγό (+75 κιλά). Φτάνοντας στο ζουμί η Koenigsegg πολύ εύστοχα αναφέρεται στο One:1 με την ονομασία του αυτοκινήτου του ενός μεγαβάτ μιας και η ισχύς του V8 5.0 με διπλά τούρμπο είναι τουλάχιστον 1.341 PS (986 kW) ενώ η ροπή φτάνει τη απίστευτη τιμή των 1.371 Nm στις 6.000 rpm. Το μοτέρ λειτουργεί με απλή αμόλυβδη ενώ εναλλακτικά και με βιοκαύσιμο E85 ή «αγωνιστική» βενζίνη υψηλών οκτανίων.

H ισχύς μεταφέρεται στους πίσω τροχούς μέσω αυτόματο κιβωτίου διπλού συμπλέκτη με 7 σχέσεις ενώ υπάρχει ειδικά εξελιγμένο και ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό. Όσον αφορά στις επιδόσεις τα νούμερα κόβουν την ανάσα μιας και το 0-400 km/h πετυχαίνεται σε μόλις 20 sec ενώ η επιβράδυνση έρχεται σε 10 sec (για όποιον αντέχει μιας και τα g παραπέμπουν σε μαχητικό αεροσκάφος).

Αξιοσημείωτο είναι το πανίσχυρο σύστημα πέδησης που προέρχεται από το Agera R και ακινητοποιεί το One:1 από τα 100 km/h σε μόλις 28 μέτρα. Υπάρχουν κεραμικά δισκόφρενα, εμπρός 6πίστονα με δισκόπλακες 397 mm και πίσω 4πίστονες με 380 mm. Σχετικά με την ανάρτηση υπάρχει μεγάλη αναβάθμιση με ενεργά αμορτισέρ και ειδικά ελατήρια ενώ η κατανομή βάρους είναι 44/56 εμπρός/πίσω όπως το Agera R. Το One:1 εξοπλίζεται με 19άρες ζάντες εμπρός και 20άρες πίσω που φορούν ελαστικά της Michelin τα οποία έχουν μέγιστο δείκτη ταχύτητας τα 440 km/h.

Όπως ανακοίνωσε ο ιδρυτής της εταιρίας Christian von Koenigsegg το One:1 θα παραχθεί σε μόλις έξι κομμάτια τα οποία έχουν ήδη προπωληθεί! Κάτι τέτοιο δεν αποτελεί έκπληξη καθώς οι ιδιοκτήτες αυτού του σουηδικού supercar έχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να έχουν στην συλλογή τους το ταχύτερο αυτοκίνητο στον κόσμο ξεπερνώντας το ρεκόρ της Bugatti Veyron Super Sport (με την υψηλότερη τελική ταχύτητα για μοντέλο παραγωγής) που κατέχει από το 2010.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!