NEAΔΙΑΦΟΡΑΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΗΠΑ, εξαφανίστηκε το 90% των ελαστικών.

ELASTIKA ANAKYKLOSI (3)

Περίπου δύο δισεκατομμύρια ελαστικά εκτιμάτε πως υπήρχαν σε αντίστοιχους «χωματερές» στις ΗΠΑ εκ των οποίων τα περισσότερα έχουν πλέον ανακυκλωθεί…

ELASTIKA ANAKYKLOSI (4)Μετά την αντικατάστασή τους από φρέσκα, τα ελαστικά των αυτοκινήτων είναι από τα πιο δύσκολα προϊόντα όσον αφορά την διαχείρισή τους καθώς έχουν εξαιρετικά μεγάλη αντοχή στον χρόνο και πρακτικά δεν αποικοδομούνται ποτέ. Ο πιο εύκολος τρόπος για να τα ξεφορτωθεί κανείς είναι να τα στοιβάζει σε χωματερές σε απόμερα σημεία ή ακόμη χειρότερα να καταλήγουν στον βυθό της θάλασσας.

ELASTIKA ANAKYKLOSI (2)Βέβαια, υπάρχει και ο δύσκολος και πολύ πιο ακριβός τρόπος: αυτός της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησής των παράγωγων σε άλλες μορφές. Για παράδειγμα, τα ελαστικά μπορούν να τεμαχίζονται σε κομματάκια και να χρησιμοποιούνται ως υπόστρωμα για δρόμους και αθλητικές εγκαταστάσεις (ταρτάν) ή να παράγεται ενέργεια κατά την καύση τους σε κατάλληλες εγκαταστάσεις με ειδικά φίλτρα κατακράτησης των βλαβερών αέριων ουσιών και των μικροσωματιδίων.

ELASTIKA ANAKYKLOSI (1)Για να έχετε μία εικόνα ας πάρουμε ως παράδειγμα την αμερικανική αγορά αυτοκινήτου (την δεύτερη μεγαλύτερη του κόσμου, πρώτη είναι η Κίνα). Το 2009 υπολογίσθηκε από την ένωση κατασκευαστών ελαστικών πως πετάχτηκαν σε χωματερές 296 εκ. λάστιχα εκ των οποίων τα 189 εκ. ήταν από επιβατικά. Μάλιστα, η μεγαλύτερη χωματερή ελαστικών με περίπου 80 εκ. τεμάχια βρίσκεται στο Weld County στο Κολοράντο και το μέρος αποκαλείται «Tire Mountain» με συνεχείς φωτιές από την υψηλή θερμοκρασία.

Τα τελευταία χρόνια όμως το περίφημο βουνό σταδιακά καθαρίζει μιας και το 2011 περίπου 197 εκ. άχρηστα λάστιχα ανακυκλώθηκαν ενώ ένα μεγάλο μέρος από αυτά χρησιμοποιήθηκαν ως υλικά για μαλακό τάπητα σε παιδικές χαρές, μονωτικά υλικά, σκυλόσπιτα, αξεσουάρ αυτοκινήτων (π.χ. πατάκια) κ.α. Όλα αυτά στην λογική της ανακύκλωσης πως τίποτα δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένο, ειδικά σε περιπτώσεις που επιβαρύνεται το περιβάλλον…

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!