Τ

Τετράχρονος κινητήρας

4 stroke

Σε απλούστερη της μορφή μία παλινδρομική μηχανή εσωτερικής καύσης αποτελείται από έναν κύλινδρο μέσα στον οποίο παλινδρομεί (ανεβοκατεβαίνει) ένα έμβολο. Στο πάνω μέρος του ο κύλινδρος σφραγίζεται από την κυλινδροκεφαλή με μόνα σημεία διεξόδου τις βαλβίδες. Το έμβολο παλινδρομεί αρθρωμένο στον διωστήρα (μπιέλα) του οποίου το κάτω άρθρο είναι αρθρωμένο με τον στροφαλοφόρο άξονα. Τώρα, ως χρόνος ενός κινητήρα ορίζεται μία απλή διαδρομή του εμβόλου από το ένα σημείο (ΑΝΣ ή Άνω Νεκρό Σημείο) έως το άλλο σημείο (ΚΝΣ ή Κάτω Νεκρό Σημείο). Σε ένα πλήρη κύκλο λειτουργίας υπάρχουν τέσσερις φάσεις, δηλ. τέσσερις χρόνοι.

1. Εισαγωγή και αναρρόφηση του αέρα ή του καύσιμου μίγματος
2. Συμπίεσή του αέρα και του καύσιμου μίγματος
3. Ανάφλεξη του καύσιμου μίγματος και εκτόνωση
4. Εξαγωγή των καυσαερίων

4 stroke 1

Σε ένα πλήρη κύκλο λειτουργίας εκτελούνται δύο περιστροφές του στροφαλοφόρου άξονα ή σε τέσσερις διαδρομές/παλινδρομήσεις το εμβόλου ή σε τέσσερις χρόνους. Εξού και ο ορισμός τετράχρονος. Όταν ένας κινητήρας πραγματοποιεί ένα πλήρη κύκλο λειτουργίας σε μία περιστροφή του στροφαλοφόρου άξονα ή σε δύο διαδρομές του εμβόλου ή σε δύο χρόνους λέγεται δίχρονος.

Στην φάση της συμπίεσης το έμβολο μειώνει τον όγκο του αερίου καύσιμου μίγματος ανεβάζοντας θερμοκρασία. Με την ανάφλεξη δημιουργείται αύξηση του όγκου του μίγματος. Έτσι, έργο παράγεται μόνο στην φάση της εκτόνωσης καθώς η πίεση από την ανάφλεξη του μίγματος ωθεί το έμβολο προς τα κάτω δημιουργώντας κινητική ενέργεια.

Πηγή: ΜΕΚ Ι

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!