ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μετά τις touch-screen έρχονται τα HUD

Το επόμενο πεδίο στο οποίο οι ειδικοί θα εστιάσουν είναι τα συστήματα Head-Up Display, γνωστά συντομογραφικά και ως HUD…

Continental Augmented Reality (7)Οι οθόνες αφής (touch screen) αποτελούν πλέον στοιχείο εξοπλισμού ακόμη και σε αυτοκίνητα πόλης και τις περισσότερες φορές συνδυάζονται με μία πλατφόρμα διασύνδεσης ενός smartphone (με τις Google και Apple να επενδύουν σε ένα νέο πεδίο). Μία ακόμη νέα τάση είναι οι ψηφιακοί πίνακες που αντικαθιστούν τα αναλογικά οργανα αναπαριστώντας στον ίδιο χώρο διαφορετικές θεματικές ενότητες. Έτσι, στα επόμενα χρόνια οι ειδικοί προβλέπουν πως η δυνατότητα της εικονικής αναπαράστασης πληροφοριών στο παρμπρίζ θα είναι διαδοθεί ιδιαίτερα, όπως είχαμε γράψει και σε προηγούμενο άρθρο.

Πρόκειται για τα συστήματα Head Up Display ή HUD που δεν αποτελούν κάτι νέο καθώς υπάρχουν αποτελούσαν εδώ και καιρό προαιρετικό στοιχείο σπορ ή πολυτελών μοντέλων. Η διαφορά είναι πως στα επόμενα χρόνια το κόστος των HUD θα μειωθεί σε τέτοιο σημείο που θα περιλαμβάνεται στον εξοπλισμό ενός αυτοκινήτου, π.χ. όπως το cruise control. Ήδη οι εταιρίες Garmin, Valeo και iFound προσφέρουν εξελιγμένες μονάδες με δυνατότητα διασύνδεσης με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ χαρακτηριστικό είναι το κορυφαίο μοντέλο της αμερικάνικης Navdy με φωνητικό έλεγχο, όσο και με χειρονομίες.

Continental Augmented Reality (6)

Continental Augmented Reality (2)Τα HUD θα γίνονται όλο και πιο εύχρηστα αλλά και πιο έξυπνα παρέχονται πλήθος πληροφοριών στο παρμπρίζ. Για παράδειγμα, στο σύστημα Augmented Reality της Continental προβάλλονται πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο (real time), π.χ. για επικίνδυνα σημεία, προσέγγιση σε σημείο που έχει γίνει τροχαίο, ακραία καιρικά φαινόμενα, υποδείξεις πλοήγησης κ.α.

Στις μοτοσυκλέτες, η ζελατίνα του κράνους είναι το πεδίο προβολής των πληροφοριών του HUD, όπως για παράδειγμα στο σύστημα Skully AR-1 που «τρέχει» σε λειτουργικό Android. Στο κάτω μέρος του οπτικού πεδίου του οδηγού προβάλλονται χρήσιμες πληροφορίες καθώς και η εικόνα όσων ακολουθούν με τη βοήθεια κάμερας οπισθοπορείας. Ολοκληρώνοντας, το αποκορύφωμα των HUD θα αποτελέσει μία ιδέα παρόμοια με το διάφανο καπό που παρουσίασε πριν από μερικούς μήνες η Land Rover, με κάμερες να προβάλλουν ότι υπάρχει κάτω από το αυτοκίνητο προειδοποιώντας για επικίνδυνα σημεία.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!