ΔΙΑΦΟΡΑΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου η διακεκριμένη ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών

1836376_orig

Πριν από μερικές μέρες πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου για να τιμηθεί η ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών η οποία φέτος το καλοκαίρι κατέκτησε την 1η θέση μεταξύ των ηλεκτρικών οχημάτων στον διαγωνισμό  Formula Student Czech Republic 2014.

Εδώ και 2 περίπου χρόνια στο Εργαστήριο Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού του Πανεπιστημίου Πατρών με διευθυντή τον καθηγητή Γεώργιο Χρυσολούρη, έχει ξεκινήσει μια πρωτοποριακή για τα Ελληνικά δεδομένα προσπάθεια δημιουργίας ενός ηλεκτροκίνητου μονοθεσίου υψηλών επιδόσεων, σχεδιασμένου και κατασκευασμένου αποκλειστικά από προπτυχιακούς φοιτητές! Σκοπός η συμμετοχή στους διεθνείς διαγωνισμούς Formula Student και η διάκριση, αλλά κυρίως η μάθηση μέσα από την πράξη.

Οι διαγωνισμοί Formula Student απευθύνονται σε φοιτητές πολυτεχνικών σχολών, και ο σκοπός είναι ο σχεδιασμός και κατασκευή μονοθεσίων, λειτουργώντας ως κατηγορία υπό κλίμακα της Formula 1. Δεν περιέχουν μόνο αγωνιστικό κομμάτι, αλλά και “στατικό” κατά το οποίο η ομάδα βαθμολογείται στο σχεδιασμό και την κατασκευή του μονοθέσιου, το κόστος του, καθώς και την ικανότητα να παρουσιάσει ένα ικανοποιητικό επιχειρηματικό πλάνο για την παραγωγή του. Δίνεται έτσι η ευκαιρία στα μέλη της ομάδας να γνωρίσουν σε βάθος το αντικείμενο ενασχόλησης τους και να αποκτήσουν άμεση/έμπρακτη επαφή με ένα ευρύ φάσμα της επιστήμης, που θα συμπληρώσουν την θεωρητική γνώση τους.

Συμβαδίζοντας με την τάση του μέλλοντος για ακόμα μεγαλύτερη απόδοση και οικονομία ενέργειας, αλλά και με το πνεύμα των διαγωνισμών Formula Student που προωθούν την καινοτομία, η ομάδα πήρε μια δύσκολη απόφαση και εγκατέλειψε τους κινητήρες εσωτερικής καύσης που προτιμούν οι περισσότερες ομάδες του διαγωνισμού. Η κίνηση ενείχε ρίσκο λόγω της έλλειψης σχετικής εμπειρίας, το αποτέλεσμα όμως δικαίωσε την ομάδα, που μπορεί πλέον να υπερηφανεύεται πως κατασκεύασε το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό όχημα υψηλών επιδόσεων στην Ελλάδα.

Η ισχύς του μονοθεσίου ξεπερνά τους 110 ίππους και τα 750Nm ροπής, ενώ κάνοντας χρήση προηγμένων τεχνολογιών παραγωγής και υλικών, το βάρος βρίσκεται στα 235kg. Το πλαίσιο όπως και τα ψαλίδια της ανάρτησης είναι κατασκευασμένα από ανθρακόνημα, ενώ γίνεται και εκτεταμένη χρήση αλουμινίου αεροπορικού τύπου. Στην «καρδιά» του μονοθεσίου βρίσκεται ο ηλεκτροκινητήρας που δίνει κίνηση στους πίσω τροχούς, ενώ η ενέργεια παρέχεται από μια συστοιχία κελιών πολυμερών λιθίου. Το σύστημα διαχείρισης της μπαταρίας έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί από μέλη της ομάδας, ενώ ένα σύστημα ανάκτησης ενέργειας κατά την διάρκεια της πέδησης μειώνει την συνολική κατανάλωση. Σε συνδυασμό με το νέο αεροδυναμικό πακέτο το μονοθέσιο είναι ικανό να αναπτύξει 2g πλευρικής επιτάχυνσης, ενώ από στάση τα 100km έρχονται σε λιγότερο από 4 δευτερόλεπτα. Την επαναφορά σε στάση αναλαμβάνει το σύστημα πέδησης που αποτελείται από 4πίστονες δαγκάνες φρένων σε όλους τους τροχούς. Τα παραπάνω συμπληρώνονται και από ένα εκτεταμένο σύστημα αισθητήρων και καταγραφής δεδομένων με δυνατότητα ασύρματης μετάδοσής τους σε πραγματικό χρόνο, ώστε να ελέγχονται οι παράμετροι λειτουργείας και η κατάσταση του μονοθεσίου.

Η πιο πρόσφατη συμμετοχή του μονοθεσίου έγινε στον διαγωνισμό της Τσεχίας (7-10 Αυγούστου) οπού η ομάδα συμμετείχε για πρώτη φορά στην ιστορία της, και οπού κατάφερε να κερδίσει την συνολική κατάταξη μεταξύ συμμετοχών από πανεπιστήμια της Γερμανίας, Αυστρίας, Αγγλίας, Τσεχίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Μάλιστα, η ομάδα κατάφερε να κερδίσει συνολικά 5/8 επιμέρους κατηγορίες, σαρώνοντας τα βραβεία και κερδίζοντας όλα τα δυναμικά αγωνίσματα! Στην ομάδα συμμετέχουν φοιτητές κυρίως του τμήματος Μηχανολόγων κ Αεροναυπηγών Μηχανικών, αλλα και τμημάτων όπως Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Οικονομικών Επιστημών, Επιστήμης Υλικών και Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!