ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Γιατί τα κεραμικά δισκόφρενα να είναι τόσο ακριβά;

Porsche-Cayman_S_2007_1600x1200_wallpaper_62

Το ελβετικό ερευνητικό κέντρο EMPA, σε συνεργασία με τη Fiat, τη Fagor και τη Listeman που ειδικεύεται στις συγκολλήσεις, εξελίσσει έναν νέο οικονομικότερο τύπο κεραμικών φρένων…

Audi RS 7 SportbackΠέρα από την αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες, τα κεραμικά φρένα (συγκεκριμένα με δίσκους από ανθρακονήματα) έχουν το βασικό πλεονέκτημα του μικρότερο βάρους από τους χαλύβδινους δίσκους μειώνοντας σημαντικά την μη αναρτώμενη μάζα. Κάτι που σημαίνει καλύτερο έλεγχο της κίνησης του τροχού και των δυναμικών χαρακτηριστικών με βασικό μειονέκτημα το υψηλό κατασκευαστικό κόστος (π.χ. στην Γερμανία τα κεραμικά δισκόφρενα της Porsche 911 Turbo S χρεώνονται επιπλέον 9.200€ ευρώ!).

Empa ceramics specialist Jakob Kubler with some of the materials used in the brake rotor coatingΠρόσφατα, το ελβετικό ερευνητικό κέντρο EMPA -σε συνεργασία με τη Fiat, τη Fagor και τη Listeman που ειδικεύεται στις συγκολλήσεις- ανακοίνωσε πως εξελίσσει ένα νέο τύπο κεραμικών φρένων. Συγκεκριμένα, έναν τύπο που συνδυάζει πυρήνα από αλουμίνιο με επίστρωση από συνθετικό κεραμικό υλικό (διαβάστε ένα σχετικό άρθρο για τα φρένα). Αυτή η ανθεκτική επίστρωση από 15 διαστρωματώσεις έχει πάχος 2 mm και οι πρώτοι πειραματικοί δίσκοι θα δοκιμαστούν στην πράξη την ερχόμενη άνοιξη και ανάλογα με τα συμπεράσματα θα δρομολογηθεί και η ημερομηνία μαζικής παραγωγής.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!