ΔΙΑΦΟΡΑΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο πρώτος πραγματικός δρόμος από φωτοβολταϊκά πάνελ

SOLAR-ROAD-3

Αν δεν υπήρχαν τα φωτοβολταϊκά πάνελ που ουσιαστικά σχηματίζουν τον πρώτο δρόμο του είδους στην Ευρώπη, προφανώς και δεν θα ακούγαμε ποτέ για τα προάστεια Krommenie & Wormerveer του Άμστερνταμ…

SOLAR-ROAD-1Πρόκειται για ένα ποδηλατόδρομο που εξυπηρετεί ημερησίως περισσότερους από 2.000 ποδηλάτες. Το ολλανδικό ερευνητικό ινστιτούτο ΤΟΝ έχει αντικαταστήσει ένα συμβατικό κομμάτι μήκους περίπου 80 μέτρων του δρόμου με ειδικά φωτοβολταϊκά πάνελ, προκειμένου να εξετάσουν τη δυνατότητα παραγωγής ενέργειας από τους δρόμους. Μάλιστα, υπάρχει πρόβλεψη για επέκταση του ποδηλατόδρομου στα 110 μέτρα, προκειμένου να μπορούν έτσι να τροφοδοτήσουν με ηλεκτρική ενέργεια 2 ή 3 νοικοκυριά. Πάντως, η ιδέα δεν είναι και τόσο φτηνή καθώς το κόστος του συνολικού ποδηλατόδρομου θα φτάσει κοντά στα 3 εκ. ευρώ!

SOLAR-ROAD-2Τα πάνελ που έχουν χρησιμοποιηθεί καλύπτονται από άθραυστο γυαλί μεγάλης αντοχής και ειδικής επεξεργασίας προκειμένου να εξασφαλίζει την επιθυμητή πρόσφυση τόσο για την ασφαλή κίνηση των ποδηλάτων όσο και για τη μετακίνηση των πεζών. Κάτι αντίστοιχο πάντως με το ολλανδικό ινστιτούτο κάνει και η αμερικανική εταιρεία Solar Roadways που φιλοδοξεί να κατασκευάσει δρόμους και χώρους στάθμευσης στις ΗΠΑ χρησιμοποιώντας φωτοβολταϊκά πάνελ.

Η συγκεκριμένη λύση πάντως έχει αρκετούς πολέμιους, που επικεντρώνουν την έντονη κριτική τους στο μειωμένο κατά 30% βαθμό απόδοσής τους σε σχέση με τα πάνελ που βρίσκονται στις ταράτσες και τις σκεπές, γεγονός που οφείλεται στη μηδενική ουσιαστικά γωνία τοποθέτησής τους και αφετέρου στο αυξημένο κόστος τους. Από την άλλη οι Αμερικανοί λένε πως αν καλυφθούν όλοι οι δρόμοι στις ΗΠΑ με φωτοβολταϊκά η ενέργεια που θα παράγεται θα είναι τριπλάσια των αναγκών της χώρας.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!