NEA

Το ένα και μοναδικό Skoda 996 Supersport

Skoda-966-Supersport-1950 (1)

Από τα τρία αγωνιστικά που είχαν κατασκευαστεί ποτέ μόνο το ένα έχει επιβιώσει και εκτίθεται στο μουσείο της εταιρίας στο Mlada Boleslav…

Την δεκαετία του 1950 η Skoda είχε έντονη παρουσία στους αγώνες της τότε Τσεχοσλοβακίας και είχε κατασκευάσει τρία συνολικά 996 Supersport. Το πρώτο είχε κάνει πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο του 19560 με κινητήρα 1.100 cc με αλουμινένια κεφαλή, ημισφαιρικούς θαλάμους καύσης και δύο καρμπυρατέρ. Απέδιδε 90 PS ενώ η ισχυρότερη εκδοχή με μονό ή διπλό «κομπρέσορα» απέδιδε έως 180 PS με τελική ρεκόρ για την εποχή στα 200 km/h!

Χαρακτηριστικό των υπερτροφοδοτούμενων 996 Supersport ήταν το φουσκωμένο καπό ενώ αργότερα υπήρξε αυξημένη εκδοχή του μοτέρ στα 1.221 cc, ενώ στην τελικό στάδιο υιοθετήθηκε ο μεγαλύτερος 1.500 cc με τέσσερα καρμπυρατέρ και έναν ή δύο κομπρέσορες. Η τελευταία εμφάνιση του 996 Supersport στις πίστες είχε γίνει το 1962 και το αυτοκίνητο βρισκόταν στην κατοχή του Σλοβάκου οδηγού αγώνων Ivan Micik για πολλά χρόνια. Το 2007 το αυτοκίνητο αποκτήθηκε από τo μουσείο της Skoda και μετά την ολοκλήρωση της ανακατασκευής του εκτίθεται εκεί, στο Μλάντα Μπόλεσλαβ.

Διαβάστε εδώ περισσότερα θέματα με κλασικά αυτοκίνητα

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!