NEA

Φορτηγάκια με ισχύ και επιδόσεις supercar!

Toyota-Tacoma-2015-Detroit (5)

Στο Detroit παρουσιάστηκαν πολλά και διάφορα μοντέλα, αλλά την τιμητική τους είχαν για ακόμη μία φορά τα δημοφιλή στους Αμερικάνους φορτηγάκια…

Φυσικά, δεν μιλάμε για απλά «αγροτικά» αλλά για μεγάλα σε μέγεθος φορτηγού, με ισχυρούς πολύ-κύλινδρους κινητήρες κάτω από το καπό και όλα τα κομφόρ στην καμπίνα με τις τελευταίες τεχνολογίες άνεσης και ασφάλειας. Τα monster-trucks προκαλούν δέος όπου και αν τα συναντήσεις, και παρόλο που στην χώρα μας αποτελούν σπάνιο είδος, στην Αμερική έχουν την έννοια των πραγματικών οχημάτων ελεύθερου χρόνου. Έχουμε, λοιπόν, και λέμε, live από το μακρινό Detroit…

Ford F-150 Raptor

Στη νέα του εκδοχή του Raptor είναι ελαφρύτερο και ισχυρότερο. Μιλάμε για ένα μικρό τερατάκι που εξοπλίζεται με V6 Ecoboost κινητήρα των 3,5 lt που θα αποδίδει περισσότερα από τα 416 άλογα και τα 587 Nm ροπής του προηγούμενου V8! Το μοτέρ συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο 10(!) σχέσεων και με ολοκαίνουργια εξελιγμένη τετρακίνηση (με transfer case), με αυτόνομη κατανομή στους δύο άξονες, μηχανικό κλείδωμα, μπλοκέ στον πίσω κ.α. (εδώ σχετικό άρθρο για το F-150).

Μέσω του Terrain Management System και ανάλογα με το έδαφος κίνησης, ο οδηγός μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε διάφορα προγράμματα (Normal, Street, Weather, Mud / Sand, Baja και Rock), που παραμετροποιούν ανάλογα την λειτουργία του κινητήρα, τα ηλεκτρονικά που επιβλέπουν την πρόσφυση, τα ABS+ESP, την μετάδοση κ.α. Προαιρετικά, το εμπρός διαφορικό μπορεί να είναι τύπου Torsen, ενώ το περισσότερο αλουμίνιο εξοικονομεί 227 kg. Πόσο λέτε να ζυγίζει στο σύνολο του το F-150 Raptor;

Nissan Titan XD

Αγροτικά με κινητήρες πετρελαίου κατάλληλους για μότορσιπ είναι άγνωστα στους ευρωπαϊκούς δρόμους, αλλά όχι και στους αμερικάνικους όπου αποτελούν καθημερινή εικόνα. Φυσικά όλοι οι κατασκευαστές δηλώνουν το παρόν, κάτι που έκανε βέβαια και η Nissan παρουσιάζοντας στο Ντιτρόιτ το Titan XD με τον V8 diesel των 5.000 cc, απόδοσης 310 PS και 752 Nm. Η γκάμα συμπεριλαμβάνει V6 και V8 βενζίνης που θα είναι διαθέσιμοι και για τις άλλες εκδοχές του Titan, ενώ με τον super diesel η ελκτική του δυνατότητα φτάνει τους 5,5 τόνους.

Το εσωτερικό του Nissan Titan, που πάντως δεν συγκαταλέγεται στα μαστόδοντα των αγροτικών όπως π.χ. το Silverado, είναι πολυτελές, ενώ διαθέτει πολλά από τα σύγχρονα συστήματα ασφαλείας. Μεταξύ αυτών κάμερα οπισθοπορείας με ένδειξη για την πορεία του τρέιλερ αλλά και σύστημα οπίσθιου σόναρ (Rear Sonar System) όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Nissan.

RAM 1500 Rebel

Αυτό είναι ίσως το pick-up με τις μεγαλύτερες off-road δυνατότητες που παρουσιάζεται στην αμερικανική έκθεση. Το αμάξωμα περιβάλλεται από διάφορα προστατευτικά, μπροστά και πίσω υπάρχουν «ποδιές», το σνόρκελ είναι διπλό για βέλτιστη αναπνοή του μοτέρ στα περάσματα από ποτάμια, υπάρχουν γάντζοι και άγκιστρα για τα δύσκολα και 17άρες ζάντες με «τρακτερωτά» λάστιχα Toyo. Την κίνηση αναλαμβάνει ένας Pentastar V6 των 3,6 lt (309 PS/364 Nm) ή ένας ΗΕΜΙ V8 των 5,7 lt (400 PS/555 Nm), με τα δύο μοτέρ να συνδυάζονται με αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων και προαιρετικά σύστημα τετρακίνησης.

Υπάρχει μία πλήρη σειρά από αναβαθμίσεις περιλαμβάνοντας έξτρα γρύλλο, αμορτισέρ της Bilstein, πιο μαλακή πίσω αντιστρεπτική και αερανάρτηση. Η απόσταση από το έδαφος είναι η μεγαλύτερη στην κατηγορία του και με την αερανάρτηση φτάνει τα περίπου 26 εκατοστά! Αξίζει να σημειωθεί πως στο Detroit παρουσιάστηκε και το 1500 EcoDiesel HFE με V6 3.0 ντίζελ κινητήρα απόδοσης 244 PS / 568 Nm.

Dodge Ram Power Wagon, το απόλυτο «αγροτικό»!

Toyota Tacoma

Το Tacoma είναι ένα από τα δημοφιλέστερα pick-up και πιο light από τα παραπάνω, αντιμετωπίζοντας τα Chevrolet Colorado και GMC Canyon. Έχει ανανεωθεί στα σημεία με LED ημέρας, νέα γρίλια και νέους προφυλακτήρες, ενώ στο εσωτερικό υπάρχουν αλλαγές στα σημεία με κιτ πρόσδεσης κάμερας GoPro για να καταγράφεται κάθε extreme δραστηριότητα. Κάτω από το καπό υπάρχει ο τετρακύλινδρος 2,7 lt, ενώ ο μεγαλύτερος V6 των 3,6 lt σε κύκλο Atkinson έχει τεχνολογία D-4S (διπλού ψεκασμού, και οι δύο είναι βενζίνης).

Το Tacoma είναι στο μέγεθος του γνωστού και επιτυχημένου στα μέρη μας Hilux και αποτελεί μια ένδειξη για το που θα κινηθεί και η δική του νέα γενιά. Μάλιστα οι ιθύνοντες της ιαπωνικής εταιρείας σκέφτονται, για ευνόητους λόγους, την ενοποίηση της γκάμας των δύο αγροτικών, που μέχρι στιγμής απλά μοιράζονται κάποια αισθητικά στοιχεία. Γεγονός είναι πως το καινούργιο Tacoma δείχνει ιδιαίτερα δυναμικό και στιβαρό, χάρη στη νέα, μεγάλη του μάσκα, αλλά και του έντονου ανάγλυφου του αμαξώματός του. Ειδικά στο προφίλ του.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!