ΔΙΑΦΟΡΑΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τέλος τα κλασικά κλειδιά αυτοκινήτων;

contintal-digital-car-key

Μετά τις κλασικές βελόνες και τους διακόπτες, το επόμενο στοιχείο που ίσως και να αποτελέσει παρελθόν στο αυτοκίνητο είναι το κλασικό κλειδί!

CAR-KEYS-THE-END-2Πόσο απέχει το μέλλον από το παρελθόν; Ίσως πολύ λιγότερο από ότι νομίζουμε, τουλάχιστον όπως το βλέπουν οι ειδικοί στα τμήμα έρευνας και εξέλιξης. Σε μερικά χρόνια αρκετά αυτοκίνητα θα έχουν αντί για τα κλασικά όργανα με τις βελόνες μία μεγάλη οθόνη με εναλλασσόμενες θεματικές ενότητες. Ήδη οι touch-screen έχουν περιορίσει το σύνολο των διακοπτών σε ένα αυτοκίνητο, ενώ παράλληλα έχουν προωθήσει την πλήρη διασύνδεση με συσκευές smartphones.

CAR-KEYS-THE-END-3Τα smartphones, μαζί με τη νέα μόδα των wearables (των έξυπνων ρολογιών), είναι κατά τους ειδικούς ένας νέος συνδυασμός που θα γνωρίσει μεγάλη διείσδυση στο άμεσο μέλλον. Μάλιστα, οι δυνατότητες θα είναι τόσο μεγάλες που σε πρώτη φάση θα αντικαταστήσουν τα κλειδιά με την τοποθέτηση ενός εξωτερικού τσιπ στο κινητό του οδηγού, μέσω του οποίου θα κλειδώνουν/ξεκλειδώνουν οι πόρτες, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα εκκίνησης του κινητήρα.

Σε δεύτερη φάση θα υπάρχει επικοινωνία του αυτοκινήτου με τη φορητή συσκευή -πάντα μέσω του κλειδιού, τέτοια συστήματα υπάρχουν ήδη σε εξεζητημένες εκδόσεις Volvo ή BMW, με ενσωματωμένη και μία μικρή οθόνη αφής- προκειμένου ο οδηγός να μπορεί να ελέγξει π.χ. την αυτονομία ή να ενεργοποιήσει το σύστημα κλιματισμού. Όταν η διαδικασία ασφάλισης και απασφάλισης θα είναι πλήρως ψηφιακή και οι server που την εξυπηρετούν 100% ασφαλείς από παραβιάσεις, τότε θα ακολουθήσει το τρίτο και τελευταίο στάδιο με την πλήρη κατάργηση του κλειδιού.

Handing over the car keyΣε αυτή την φάση θα μπορεί κανείς να προγραμματίσει και κάποιες από τις λειτουργίες και δυνατότητες του αυτοκινήτου -π.χ. τελική ταχύτητα, ένταση ηχοσυστήματος, όπως στο Ford MyKey- σε περίπτωση που χρησιμοποιείται από νέους οδηγούς ή δίνεται σε κάποιον τρίτο. Φυσικά η αντικατάσταση του κλειδιού από τις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές που σήμερα όλοι κουβαλάμε πάνω μας δημιουργεί και κάποια θέματα που πρέπει να λυθούν. Θέματα όπως τι θα παραλαμβάνεις στην αντιπροσωπεία με το νέο σου αυτοκίνητο; Κάποιο κλειδί ή ένα μυστικό pin;

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!