ΔΙΑΦΟΡΑΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ποιοι είναι οι λόγοι ενός τροχαίου ατυχήματος;

CAR-CRASHES (1)

Το 90% των τροχαίων οφείλονται σε κακή ψυχική κατάσταση, στην κόπωση, στο ανθρώπινο λάθος και στην απόσπαση προσοχής…

CAR-CRASHES (2)Μία ενδιαφέρουσα έρευνα από το Πολυτεχνείο της Βιρτζίνια έδειξε πως το έντονο στρες (θυμός, λύπη, στενοχώρια κ.α. αρνητικά συναισθήματα) σχεδόν δεκαπλασιάζουν τις πιθανότητες ατυχήματος, η κόπωση τις τριπλασιάζει και η αφηρημάδα λόγω απόσπασης της προσοχής τις διπλασιάζει. Φυσικά, όταν οδηγεί κανείς υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών οι πιθανότητες πολλαπλασιάζονται πάνω από 35 φορές.

do not text sms while drivingΗ έρευνα τονίζει πως η απόσπαση προσοχής δεν έχει να κάνει μόνο με το «τεξτάρισμα» μηνυμάτων (εδώ ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 12 φορές) ή στην συνομιλία στο κινητό δίχως bluetooth, αλλά π.χ. στην ρύθμιση του ηχοσυστήματος, του κλιματισμού, της οθόνης αφής, την αναζήτηση κάποιου αντικειμένου και άλλες συναφείς καταστάσεις. Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι πως τα τελευταία δύο χρόνια πολλά ατυχήματα οφείλονται στην έντονη χρήση του διαδικτύου στα smartphone που συνεπάγεται τα ποσταρίσματα, «τουιταρίσματα», ανάγνωση emails κ.α. την ώρα της οδήγησης.

CAR-CRASHESΑπό την άλλη, ένα μεγάλο ποσοστό των ατυχημάτων οφείλεται στην υπερβολική ταχύτητα, στις λανθασμένες εκτιμήσεις και αντιδράσεις του οδηγού, στις κακές συνθήκες του δρόμου, στο φρενάρισμα σε λάθος σημείο κ.α. Ένα από τα πορίσματα της έρευνας δείχνει πως η νεότερη γενιά οδηγών είναι πιο επιρρεπής σε δραστηριότητες που τους κάνουν αποσπούν την προσοχή από τον δρόμο. Οι ερευνητές τονίζουν πως αν η τάση αυτή συνεχισθεί χωρίς να ληφθούν μέτρα τότε η επόμενη και η μεθεπόμενη γενιά οδηγών θα κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο να εμπλακούν σε τροχαία.

CAR-CRASHES-2Εντύπωση προκαλεί πως το να μιλάει ο οδηγός με τους συνεπιβάτες του, να «κολλάει» στο προπορευόμενο αυτοκίνητο, να κουνιέται στο ρυθμό της μουσικής που ακούει δεν αυξάνουν ιδιαίτερα τον κίνδυνο. Τα παραπάνω πορίσματα έγιναν με καταγραφή της συμπεριφοράς των οδηγών τοποθετώντας τυχαία κάμερες σε διάφορα σημεία αυτοκινήτων για μεγάλο διάστημα.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!