NEAΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

nuTonomy, η πρώτη υπηρεσία αυτόνομων ταξί [vid]

Μετά από τις αντίστοιχες δοκιμές λεωφορείων, ήρθε η ώρα και για τα πρώτα αυτόνομα ταξί. Αρκεί να μην τους κάνετε σήμα στο δρόμο, γιατί μάλλον δεν θα σταματήσουν…

NutonomyΗ αυτόνομη οδήγηση ολοένα και κερδίζει έδαφος. Παρότι ακόμα στα σπάργανα, πολλοί δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση, είτε στο κομμάτι των επιβατικών αυτοκινήτων, είτε σε αυτό των αστικών μεταφορών. Στην προκειμένη περίπτωση, η είδηση έρχεται από τη Σιγκαπούρη, όπου μία ομάδα ερευνητών δημιούργησε την υπηρεσία “robo-taxi service”, την πρώτη δοκιμαστική υπηρεσία ταξί χωρίς οδηγό, η οποία βασίζεται στο λογισμικό nuTonomy. Ο πελάτης χρησιμοποιεί το smartphone του για να καλέσει ταξί και να ορίσει το μέρος που θέλει να πάει. Όλα τα άλλα τα αναλαμβανει το πρόγραμμα.

Για τις ανάγκες της δοκιμής έχουν επιλεγεί δύο τύποι ηλεκτρικών οχημάτων, τα Mitsubishi i-MiEV και Renault Zoe. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν έξι οχήματα στους δρόμους, μέχρι το τέλος του χρόνου όμως προβλέπεται αυτός ο αριθμός να διπλασιαστεί. Η κίνηση θα γίνεται αυτόνομα, παρόλα αυτά όμως θα υπάρχει και ένας μηχανικός της εταιρίας πίσω από το τιμόνι, ώστε να ελέγχει τις διάφορες παραμέτρους και, σε περίπτωση ανάγκης, να μπορέσει να επέμβει. Εάν όλα πάνε καλά, το πρόγραμμα nuTonomy θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2018 και θα μπορεί πλέον να λανσαριστεί σαν κανονική υπηρεσία στην Σιγκαπούρη.

Μιχάλης Κατωπόδης

Ένας ακόμα εραστής της αυτοκίνησης (sic) με προϋπηρεσία σε διάφορα περιοδικά -και sites-αυτοκινήτου.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!