NEA

Τι ρεκόρ είχε πετύχει το Sunbeam 1000hp;

Το πρώτο αυτοκίνητο που κατάφερε να σπάσει το φράγμα των 200 μιλίων την ώρα (δηλ. των 321 χλμ./ώρα) δεν ήταν η Ferrari F40 του 1987 (όπως θεωρείται), αλλά ένα αρχέτυπο τετράτροχο του 1927!

Το Sunbeam 1000hp χρησιμοποιούσε δύο αεροπορικούς V12 κινητήρες Sunbeam Matabele V12, εκ των οποίων ο καθένας απέδιδε 435 άλογα από 22,5 λίτρα χωρητικότητας. Οι κινητήρες ήταν τοποθετημένοι ο ένας εμπρός και ο άλλος πίσω, ενώ η κίνηση μεταδιδόταν στους πίσω τροχούς με καδένα μέσα από ένα κιβώτιο τριών σχέσεων.

Στις 29 Μαρτίου του 1927 τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στην Daytona Beach για να δουν το «σαλιγκάρι» (προσωνύμιο λόγω του αεροδυναμικού σχήματος του) τον Ταγματάρχη Henry Segrave να πετυχαίνει μέγιστη ταχύτητα 204 μιλίων ανά ώρα!

Δεκαετίες αργότερα το ιστορικό τετράτροχο ήταν αποθηκευμένο σε μουσεία με τελευταίο σταθμό το National Motoring Museum στην Βρετανία. Πρόσφατα οι αρχές του μουσείου αποφάσισαν να επαναφέρουν στην ζωή τις μηχανές που έχουν να πάρουν μπροστά επίσης δεκαετίες ολόκληρες. Η προσπάθεια θα ξεκινήσει στις 29 Μαρτίου, 90 χρόνια μετά το ιστορικό του ρεκόρ…

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!