ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το υβριδικό σύστημα της Nissan

2012-infiniti-m35-hybrid-3

Μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστό αλλά η Nissan διαθέτει υβριδική τεχνολογία εδώ και χρόνια την οποία καλλιέργησε σε μοντέλα που κυκλοφόρησαν στην αμερικανική αγορά και πλέον την παραχωρεί και στην Infinity…

  • Ενεργώντας σχεδόν… αθόρυβα η Nissan εδώ και καιρό φαίνεται να εξελίσσει και να εφαρμόζει “πράσινες” τεχνολογίες και ας μην το διατυμπανίζει όπως για παράδειγμα η Toyota, η BMW κ.α. Μία πρώτη γεύση μας έδωσε ηλεκτροκίνητο Leaf ενώ αρκετά ενδιαφέρον έχει το Infinity M35 HYBRID (με V6 κινητήρα 3,5 λίτρων) που το είδαμε στην φετινή έκθεση της Γενεύης και το περιμένουμε στους δρόμους το 2011 (μέχρι τότε θα η Lexus… θα έχει αποκτήσει αμιγώς ηλεκτροκίνητο GS!. Το ίδιο σύστημα χρησιμοποιείται ήδη σε μοντέλα όπως το Nissan Altima με κινητήρα 2,5 λίτρων που κυκλοφορεί στην αμερικανική αγορά καθώς και το Nissan Fuega.

nissan-hybrid-system1

  • 2010-nissan-fuga-12Πρόκειται για ένα παράλληλο υβριδικό σύστημα που βασίζεται στην λειτουργία δύο συμπλεκτών οι οποίοι ρυθμίζουν/συνδυάζουν την κίνηση του ηλεκτροκινητήρα με τον ΜΕΚ. Παρόλο που στην πράξη είναι ιδιαίτερα δύσκολη στην εφαρμογή της, η ιδέα είναι εξαιρετικά απλή. Ένας μεγαλύτερος, ο βασικός, συμπλέκτης βρίσκεται ανάμεσα στον ΜΕΚ και στον ηλεκτροκινητήρα. Ουσιαστικά αυτός είναι που αποφασίζει πότε θα εμπλακεί ο ΜΕΚ αφού όταν τον απομονώνει το αυτοκίνητο κινείται αποκλειστικά από τον ηλεκτροκινητήρα (εμπλέκεται ο δευτερεύον μικρότερος συμπλέκτης) που αντλεί ενέργεια από τις μπαταρίες λιθίου. Όταν ο βασικός συμπλέκτης εμπλέκει τον ΜΕΚ τότε ο ηλεκτροκινητήρας λειτουργεί σαν γεννήτρια επαναφορτίζοντας τις μπαταρίες. Σε κατάσταση υψηλού φορτίου ΜΕΚ και ηλεκτροκινητήρας κινούν συνδυασμένα το αυτοκίνητο για μέγιστες επιδόσεις. Το όλο υβριδικό σύστημα μοιάζει με μία εξελιγμένη μορφή του παράλληλου που χρησιμοποιεί η Honda.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!