ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Tesla, πυκνωτές αντί μπαταριών;

tesla_taps_panasonic_to_create_next-generation_ev_battery_packs

Την Tesla την γνωρίζουμε ήδη καθώς θεωρείται ένας από τους πρωτοστάτες στην ηλεκτροκίνηση (και τι πρωτοστάτης, με ένα supercar!).

  • tesla-ceo-elon-muskΤον Elon Musk μάλλον θα τον γνωρίζετε, είναι ο CEO της αμερικανικής εταιρίας (πρόκειται για τον 42χρονο δισεκατομμυριούχο νοτιοαφρικάνικης καταγωγής συνιδρυτή της εταιρίας ηλεκτρονικών συναλλαγών PayPal ενώ σε αυτόν ανήκει η εταιρία SpaceX, η πρώτης ιδιωτική που ταξίδεψε στο διάστημα) και παρά το νεαρό της ηλικίας του βλέπει πολύ μπροστά και στοιχηματίζει πως το μέλλον των EV δεν κρύβεται στις μπαταρίες αλλά στους πυκνωτές. «Αν έπρεπε να κάνω μία πρόβλεψη θα έλεγα πως καλύτερη προοπτική έχουν οι πυκνωτές και όχι οι μπαταρίες».
  • Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παραπάνω δήλωση μιας και η χρησιμοποιεί μπαταρίες λιθίου-ιόντων στα ηλεκτροκίνητα μοντέλα της. Όχι και τόσο όμως καθώς οι ειδικοί της TeslaTesla εξελίσσουν την τεχνολογία πυκνωτών με δυνατότητα αποθήκευσης μεγάλων ενεργειακών αποθεμάτων στο Palo Alto της Καλιφόρνια. Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των πυκνωτών (διαβάστε για τον σφόνδυλο) είναι πως η “φόρτισή” τους μπορεί να γίνει μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας ενώ ένα άλλο αφορά στην τάχιστη ανάκτηση ενέργειας σε συνδυασμό με συστήματα KERS.
  • Πάντως η τεχνολογία των μπαταριών τρέχει με ραγδαίο ρυθμό. Πρόσφατα το πανεπιστήμιο του Illinois παρουσίασε ένα νέο τύπο καθοδικού ηλεκτρόδιου κατασκευασμένο “νανοτεχνολογικά” που επιτρέπει την ταχεία φόρτιση/εκφόρτιση με ρυθμό 400C στις μπαταρίες li-ion και 1.000C στις NiMH. Το C αντιπροσωπεύει τον ρυθμό φόρτισης/εκφόρτισης και 1 C ισούται με φόρτιση σε 1h. Αυτό σημαίνει πως η πανεπιστημιακή ομάδα του Paul Braun έχει κατασκευάσει μπαταρίες λιθίου που επαναφορτίζουν στο 90% σε μόλις 2 min.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!