Volvo Ocean Race 2014-15: εκκίνηση σε 6 μήνες από σήμερα

9th March 2014. ENGLAND, The Solent. Abu Dhabi Ocean Racing.

Λιμάνι εκκίνησης το Αλικάντε της Ισπανίας, τερματισμός στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, 11 λιμάνια, 38.739 ναυτικά μίλια, 9 μήνες

Η αντίστροφη μέτρηση αρχίζει, καθώς σε 6 μήνες από σήμερα, στις 4 Οκτωβρίου 2014, ξεκινάει το Volvo Ocean Race 2014-15. Πρόκειται για τον ιστιοπλοϊκό μαραθώνιο της Volvo που διεξάγεται κάθε τρία χρόνια, ίσως το μεγαλύτερο σε διάρκεια αθλητικό γεγονός του πλανήτη και ίσως ο πλέον σκληρός και απαιτητικός αγώνας στον κόσμο για ιστιοπλόους και σκάφη. Και ο εφετινός αγώνας ξεκινάει από το Αλικάντε. Η ισπανική πόλη αποτέλεσε λιμάνι εκκίνησης τόσο για τον προηγούμενο αγώνα, του 2011-12, όπως θα αποτελέσει και για τον επόμενο, του 2017-18, στα πλαίσια συμφωνίας με το Volvo Group. Ο αγώνας θα τερματίσει στο λιμάνι του Γκέτεμποργκ, στη Σουηδία, έδρα της Volvo, στις 27 Ιουνίου 2015.

Στα περίπου 38.739 ναυτικά μίλια (ισοδυναμούν με 71.745 χλμ.) που θα πλεύσουν τα συμμετέχοντα σκάφη, θα «πιάσουν» σε εννέα ακόμα λιμάνια. Με τη σειρά, τα λιμάνια του Volvo Ocean Race 2014-15 είναι τα εξής: Αλικάντε (Ισπανία), Κέιπ Τάουν (Νότια Αφρική), Άμπου Ντάμπι (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), Σάνια (Κίνα), Ώκλαντ (Νέα Ζηλανδία), Ιταζάι (Βραζιλία), Νιούπορτ (ΗΠΑ), Λισσαβώνα (Πορτογαλία), Λοριάν (Γαλλία), Χάγη (Ολλανδία), Γκέτεμποργκ (Σουηδία).

Το Volvo Ocean Race έχει χαρακτηριστεί ως η «Formula 1 της θάλασσας», λόγω της πολύ υψηλής τεχνολογίας των σκαφών που συμμετέχουν αλλά και του επιπέδου των ιστιοπλόων. Μέχρι και τον προηγούμενο αγώνα, το Volvo Ocean Race 2011-12, ο κανονισμός έθετε κάποιες βασικές προδιαγραφές που έπρεπε να ακολουθήσουν οι σχεδιαστές και οι ναυπηγοί, αφήνοντας όμως μεγάλη ελευθερία κατά την υλοποίηση.

Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία πολύ ακριβών σκαφών, με αρκετές διαφορές μεταξύ τους, με τις ομάδες όμως που διέθεταν μεγάλους προϋπολογισμούς να έχουν, εύλογα, σχετικό πλεονέκτημα. Για να επιτύχει ισονομία ανάμεσα στις ομάδες, η Volvo προχώρησε σε μία πρωτοποριακή λύση: για πρώτη φορά στη 40χρονη ιστορία του θεσμού, όλες οι ομάδες θα διαγωνιστούν με σκάφη πανομοιότυπου σχεδιασμού και κατασκευής, «One Design» όπως αποκαλούνται στη γλώσσα των ιστιοπλόων.

Το νέο σκάφος ονομάζεται Volvo Ocean 65. Όπως μαρτυρά και το όνομά του, πρόκειται για ένα σκάφος μήκους 65 και κάτι ποδών, το οποίο σχεδιάστηκε από το διάσημο ναυπηγικό οίκο Farr Yacht Design, με έδρα το Μέρυλαντ των Η.Π.Α.. Τα σκάφη που θα συμμετάσχουν στον αγώνα κατασκευάζονται από ένα κονσόρτσιουμ κορυφαίων ναυπηγείων, διασκορπισμένα σε Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Ελβετία.

Μέχρι στιγμής, στο  Volvo Ocean Race 2014-15 έχουν δηλώσει συμμετοχή πέντε ομάδες, με τον αριθμό να αναμένεται να αυξηθεί στις έξι με οκτώ, μέχρι την έναρξη του αγώνα. Αυτές είναι:

Exit mobile version