Tardec ULV, οικολογικό και θωρακισμένο!

TARDEC-ULV-Concept-1

H ανάγκη για οχήματα που ρυπαίνουν και φυσικά και καταναλώνουν λιγότερο έχει περάσει και στους ανά τον κόσμο στρατούς. Σε άλλους αρκετά, σε άλλους λιγότερο, σε άλλους καθόλου…

Ο αμερικάνικος στρατός, πάντως, δοκιμάζει το πρωτότυπο Tardec ULV, ένα θωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού, το οποίο επιπλέον είναι και οικολογικό. “Οικολογικό” γιατί ο turbo diesel της Subaru που το κινεί αποδίδει 177 ίππους και συνδυάζεται με δυο ηλεκτροκινητήρες -έναν σε κάθε άξονα- που αποδίδουν μέχρι και 374 ίππους ο καθένας.

Η συνδυαστική ισχύς δεν ανακοινώνεται αλλά το βέβαιο είναι πως το βάρους 6,35 τόνων Tardec ULV είναι σημαντικά πιο γρήγορο (0-80 σε 16,2 δλ., τελική 119 χλμ/ώρα) και κυρίως πιο οικονομικό από τους ανταγωνιστές του, καθότι η μέση κατανάλωσή του είναι 39,2 λτ./100 χλμ. (έναντι από 50 έως 80). Παράλληλα η απουσία άξονα για τη μετάδοση -η τετρακίνηση προκύπτει από την παρουσία του πίσω ηλεκτροκινητήρα- εξασφαλίζει τόσο την καλύτερη θωράκιση του δαπέδου του όσο και την διατήρηση καθ’ όλο το μήκος του των 5,10 μέτρων της απόστασης των 58 εκατοστών από το έδαφος.

Η Tardec ανακοινώνει πως σε επίπεδο έδαφος(!) η αυτονομία του ULV της είναι 542 χιλιόμετρα με ταχύτητα 56 χλμ./ ώρα, ενώ καθαρά ηλεκτρικά μπορεί να κινηθεί μέχρι και για 34 χιλιόμετρα, προκειμένου να πλησιάζει αθόρυβα τους εχθρούς. Εναλλακτικά οι μπαταρίες του παρέχουν ενέργεια ώστε να μπορεί να είναι 7 ώρες σε απόκρυψη με τον boxer σβηστό και όλα τα συστήματά του σε λειτουργία.

Πόσο κοστίζει το οικολογικό …θωρηκτό; Υπολογίστε κάτι παραπάνω από 180 χιλιάρικα ευρώ με την προϋπόθεση ότι η παραγγελία θα είναι για τουλάχιστον 5.000 κομμάτια. Από ότι φαίνεται δεν είναι μόνο ακριβό, είναι και οι μίζες κάπου μέσα στο ντιλ…

Με τη συνεργασία του carzine.gr

Exit mobile version