37% αύξηση των πράσινων οχημάτων στην Ευρώπη το 2017

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών, υβριδικών αλλά και οχημάτων φυσικού αερίου κατάφεραν να σημειώσουν αύξηση κατά 37%, τη χρονιά που μας πέρασε.

Πιο συγκεκριμένα, στις χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης και της EFTA (Ευρωπαϊκής ζώνης ελευθέρων συναλλαγών) πουλήθηκαν πέρυσι 953.355 οχήματα, τα οποία κινούνται με συστήματα υβριδικά, ηλεκτρικά, φυσικού αερίου ή κυψελών καυσίμου. Ειδικά για τα plug-in υβριδικά, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν είτε με συμβατικά καύσιμα είτε αμιγώς ηλεκτρικά, και τα λεγόμενα ήπια υβριδικά, τα οποία χρησιμοποιούν ηλεκτρικό μοτέρ για να βοηθήσουν τον κινητήρα καύσης να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, οι πωλήσεις τους αυξήθηκαν κατά 52%, στις 460.418. Οι πωλήσεις αμιγώς ηλεκτροκίνητων μοντέλων, με τη σειρά τους, αυξήθηκαν κατά 49%, στις 135.369.

Συνολικά, σε σχέση με το 3,3% της περασμένης χρονιάς, τα «πράσινα» οχήματα ανέβηκαν στο 6,1% το 2017. Από αυτά, τα αμιγώς ηλεκτρικά, με συσσωρευτές, αποτελούν μόλις το 0,9%, σε ένα σύνολο 15,6 εκ. πωλήσεων στις προαναφερθέντες χώρες. Τα νούμερα αυτά χρόνο με το χρόνο αναμένεται να αυξάνονται, με τις εταιρίες να συμμορφώνονται στις ολοένα και αυστηρότερες νόρμες εκπομπών καυσαερίων της ΕΕ. Αξίζει, δε, να αναφερθεί η πρόβλεψη της LMC Automotive, η οποία αναφέρει ότι μέχρι το 2020 τα ηλεκτρικά οχήματα θα ξεπερνούν σε πωλήσεις τις 600.000 ετησίως, ενώ 2 χρόνια αργότερα ο αριθμός αυτός θα φτάσει το 1 εκ. οχήματα.

Exit mobile version