NEA

Electric Brans XBus: Έτσι θα είναι τα ηλεκτρικά επαγγελματικά για τις πόλεις

Η γερμανική εταιρία Electric Brands παρουσιάζει το XBus, μία απλή και πρακτική λύση για τους επαγγελματίες που σε λίγο θα βρίσκονται αντιμέτωποι με τις ζώνες μηδενικών ρύπων στα κέντρα πολλών πόλεων της Ευρώπης.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κερδίζουν γρήγορα έδαφος και είναι θέμα χρόνου ο περιορισμός ή ο πλήρης αποκλεισμός των συμβατικών ελαφριών επαγγελματικών αυτοκινήτων από τους πράσινους «δακτυλίους» των ευρωπαϊκών πόλεων.

Έτσι, στα επόμενα χρόνια θα βλέπουμε τους κατασκευαστές να λανσάρουν όλο και περισσότερα ηλεκτρικά επαγγελματικά πόλης, ενώ μία αρκετά πετυχημένη προσέγγιση επί του θέματος μας δίνει η Electric Brands. Το XBus έχει τελική ταχύτητα 100 χλμ./ώρα και ωφέλιμο φορτίο έως και 750 κιλά. Θα υπάρχουν 8 διαφορετικοί τύποι αμαξώματος, όπως και μια έκδοση αυτοκινούμενου (όπως αρέσει στους Γερμανούς).

Το σύστημα πρόωσης απαρτίζεται από έναν ηλεκτροκινητήρα σε κάθε τροχό ώστε να υπάρχει τετρακίνηση. Η συνολική ισχύς φτάνει τους 20 ίππους (μην ξεχνάτε πως πρόκειται για επαγγελματικό city-car), ενώ για περιορισμένο χρονικό διάστημα η ισχύς φτάνει τα 75 άλογα.

Ανάλογα μικρή είναι και η μπαταρία 10,0 kWh που εξασφαλίζει αυτονομία για 200 χιλιόμετρα. Υπάρχει και μια μεγαλύτερη προαιρετική 30 kWh που θεωρητικά προσφέρει 600 χιλιόμετρα. Το αξιοσημείωτο είναι πως η μπαταρία είναι «συρταρωτή» ώστε να μπορεί να αντικαθίσταται με μια φορτισμένη (γρήγορα και απλά από δύο άτομα, δίχως ειδικά εργαλεία) ώστε να συνεχίζονται κανονικά τα δρομολόγια.

Η Electric Brands λέει πως έχει ήδη συμφωνήσει με 600 επίσημους αντιπροσώπους στην Ευρώπη και στόχος είναι να φτάσει τους 1.000. Το XBus θα ξεκινά στην Γερμανία από τρις 17.400 ευρώ και η παραγωγή του θα ξεκινήσει στα μέσα του 2022. Ενδιαφέρον.

https://youtu.be/hJT8VFVfwws

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Ένα σχόλιο

  1. Αυτό το όχημα αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη σε ότι αφορά εφαρμογές ηλεκτροκίνησης εντός πόλεων.
    Χωρίς τις ακραίες υπερβολές σε ότι αφορά τις (επικίνδυνες) ισχείς και χωρητικότητες διαφόρων υπερφίαλων κατασκευαστών, με ρεαλιστικές λύσεις μετάδοσης κίνησης και μεταφορικής ικανότητας για ηλεκτρικό όχημα, αποδεικνύει ότι υπάρχουν ΚΑΙ λογικοί κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button