PINEDΔΟΚΙΜΕΣ

Suzuki Vitara 1.4 BoosterJet Hybrid 48V AllGrip [test drive]

H Suzuki έφερε στο προσκήνιο την τέταρτη γενιά του Vitara, ενός SUV που πρωτοεμφανίστηκε το 1988 και έδειξε στο αγοραστικό κοινό τον τρόπο να αποκτήσει ένα «ψηλό» αυτοκίνητο ακόμη και αν δεν έχει σκοπό να περάσει ποτέ από χωματόδρομο.

Μέσα από τις δεκαετίες που πέρασαν, το project των αστικών SUV πέρασε από πολλές φάσεις, ανοίγοντας υποκατηγορίες αλλά και λαμβάνοντας τόσο μεγάλο κομμάτι της αγοραστικής «πίτας», ώστε να αποτελεί την πρώτη επιλογή κάποιου για να αποκτήσει ένα μεσαίο αυτοκίνητο για όλες τις περιστάσεις.

Η πληρέστερη ωστόσο εκδοχή ενός B-SUV που δεν υστερεί σχεδόν σε τίποτα, σκιαγραφείται στο πρόσωπο του Vitara της δοκιμής μας. Και γιατί το λέμε αυτό; Όσο και υπερβολικό και αν ακούγεται, πάντα στο παρελθόν θα υπήρχαν αδύναμα σημεία. Και συνήθως αυτό ήταν αναπόφευκτα η τσιμπημένη κατανάλωση καυσίμου. Με την υβριδική έκδοση του Vitara οι Ιάπωνες έσβησαν και αυτή την ανορθογραφία και έχουμε λοιπόν και λέμε:

Ένα συμπαγές SUV των 4,175 μέτρων (δεν ξεφεύγει σε όγκο σχετικά με τα μικρομεσαία μοντέλα) διαθέτει σύστημα τετρακίνησης και μάλιστα με λειτουργία Lock, είναι σχετικά σβέλτο με απόδοση 129 ίππους και 235 Nm ροπής (0-100 χλμ./ώρα σε 10,2 δευτ.), καταναλώνει κάτω από 8 λίτρα/100 χλμ., διαθέτει ικανοποιητικους χώρους και σχεδιαστική ταυτότητα σύμφωνα με το παρελθόν του αλλά και το στίγμα που θέλει να δώσει η ιαπωνική εταιρεία. Όλα αυτά συνθέτουν ένα σύνολο που σε προδιαθέτει για αρκετά επιπλέον χρήματα σε σχέση με τις 22.000€ περίπου που ζητά η συγκεκριμένη πλήρης έκδοση του Vitara. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τί το αξιοσημείωτο έχει το Vitara της δοκιμής μας:

Στο σχεδιαστικό κομμάτι θα λέγαμε πως το ιαπωνικό μοντέλο δεν σε αφήνει αδιάφορο. Φέρει στοιχεία που θυμίζουν και άλλα μοντέλα της γκάμας όπως οι εμπρός γρίλιες και το «τετραγωνισμένο» design, προσδίδοντας σοβαρότητα και χαρακτήρα. Στους περισσότερους αρέσει, λίγοι το λατρεύουν και ακόμη λιγότεροι θα το μισήσουν, καθώς μοιάζει όσο ελκυστικό χρειαζεται. Ότι ψάχνει συνήθως δηλαδή ένας fan της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Στο παρελθόν, το ιαπωνικό μοντέλο περνούσε το χαρακτήρα ενός SUV που νοιάζεται περισσότερο για την ουσία και λιγότερο για τα εφέ. Και η αλήθεια είναι ότι η νοοτροπία αυτή δεν απέχει και πολύ από την τέταρτη γενιά του. Το ρολόι ανάμεσα από τις αεραγωγούς και τα ψηφιακά στοιχεία (οθόνη infotainment 7 ιντσών και οθόνη 4 ιντσών ανάμεσα στον πίνακα οργάνων είναι αυτά που ξεχωρίζουν αισθητικά και τονώνουν το πνεύμα εκσυγχρονισμού, ενώ και τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί δίνουν αίσθηση ποιότητας σε βαθμό μεγαλύτερο από όσο θα περιμέναμε. Τουλάχιστον στην πλούσια έκδοση της δοκιμής μας και λιγότερο στις βασικές.

Σε κάθε περίπτωση, αναλλοίωτη παραμένει η αίσθηση αντοχής στο χρόνο κάτι που αποτελεί βασική προτεραιότητα για ένα B-SUV που φτιάχτηκε για να… αντέξει πολλές κακουχίες και αμέτρητα χιλιόμετρα. Τα μαλακά υλικά πάντως στο επάνω μέρος του ταμπλό και η ψηφιακή παρουσία (ειδικά η ροή ενέργειας του υβριδικού συστήματος) μας άρεσε και δεν είναι κάτι που βρίσκεις εύκολα σε αυτό το budget. Βέβαια τα καλά πλαστικά απουσιάζουν από τις πιο βασικές εκδόσεις.

Κάτω από το καπό συναντάμε τον 1.400άρη υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα άμεσου ψεκασμού BoosterJet (όπως τον αποκαλεί η Suzuki). Το τετρακύλινδρο 16βάλβιδο σύνολο για την περίσταση αποδίδει 129 ίππους στις 5.500 σ.α.λ., 11 λιγότερους σε σχέση με την μη υβριδική έκδοση, με περισσότερη, ωστόσο, ροπή (235 αντί για 220 Nm στις 2.000-3.000 σ.α.λ.).

Τοποθετημένη κάτω από το κάθισμα του οδηγού είναι η μπαταρία 48V τεχνολογίας ιόντων λιθίου, η οποία συνεργάζεται με τον ηλεκτροκινητήρα-μίζα BISG απόδοσης 13,6 ίππων και 55 Nm ροπής. Η ισχύς αυτή δε λειτουργεί αθροιστικά με τη δύναμη του βενζινοκινητήρα αλλά υποστηρικτικά κατά την εκκίνηση, χαρίζοντας αμεσότητα στο start/stop αλλά και στις χαμηλές στροφές του κινητήρα καλύπτοντας οποιαδήποτε σημεία που θα εμφάνιζε κενό ισχύος ένας turbo κινητήρας χαμηλού κυβισμού.


Φωτογραφίες: Παναγιώτης Τριτάρης

Το αποτέλεσμα είναι η γραμμική λειτουργία του μοτέρ και, φυσικά, η καλή οικονομία καυσίμου ακόμη και εντός πόλης με τα 7,4 λίτρα/100 χλμ. να είναι η μέγιστη τιμή που είδαμε στην εβδομάδα της δοκιμής μας. Με πιο βαρύ πόδι κυμαίνεται στα 8-9 λίτρα. Σωστή και η κλιμάκωση του 6τάχυτου κιβωτίου ταχυτήτων, με την αίσθηση ακρίβειας να είναι αυτό ακριβώς που περιμένει κανείς από ένα ιαπωνικό μοντέλο και δημιουργεί ευχάριστα οδηγικά συναισθήματα ακόμη και στις μέρες της… ηλεκτρονικής αποστείρωσης που διανύουμε.

Στην γενικότερη πληρότητα του υβριδικού Vitara δεν θα μπορούσε να λείπει η προσαρμογή στο setup του δημοφιλούς SUV. Μέσα από τον περιστροφικό διακόπτη στο κέντρο της κονσόλας μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα στο Auto, Sport, Snow και Lock, ανάλογα με τις ορέξεις αλλά και τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσεις.

Κατά κύριο λόγο οι δύο πρώτες είναι οι βασικές επιλογές, με το Auto να είναι η ενδεδειγμένη για περισσότερη οικονομία και άνεση, ενώ στο Sport η απόκριση του γκαζιού γίνεται αισθητά πιο άμεση και η ρύθμιση της ανάρτησης πιο σφιχτή, όπως θα έπρεπε για να ξεχάσεις τα 18,5 εκατοστά απόστασης από το έδαφος και να στρίψεις λίγο πιο σβέλτα μειώνοντας τις κλίσεις του αμαξώματος. Οι επιλογές Snow και Lock είναι για.. ιδιαίτερες περιστάσεις, όμως ανοίγουν τους ορίζοντες του οδηγού και είναι αυτές που μετατρέπουν το υβριδικό Vitara από αστικό SUV σε όχημα ελευθέρου χρόνου.

Ικανοποιητικοί μπορούμε να πούμε πως είναι και οι χώροι για τους εμπρός και πίσω επιβάτες, καθώς ακόμη και πέντε στο σύνολο μπορούν να ταξιδέψουν με σχετική άνεση. Αρκεί βέβαια να κάνουν λίγο… οικονομία στις αποσκευές, αφού τα 375 λίτρα δεν επαρκούν για υπερβολές, αφού απλά καλύπτουν τις ανάγκες που θα κάλυπτε και ένα κλασσικό μικρομεσαίο τύπου VW Golf, όπως υποδηλώνει βέβαια και το μεταξόνιο των 2,5 μέτρων. Ορισμένα «ζόρικα» αντικείμενα πάντως με ακαθόριστο ύψος όπως παιδικά πατίνια ή ποδηλατάκια θα χωρέσουν πολύ άνετα, ενώ δεν γίνεται να μην αναφέρουμε πως σε περίπτωση που πέσουν τα πίσω καθίσματα δημιουργείται ένας επίπεδος 1.120 λίτρων.

Συμπερασματικά θα λέγαμε πως το υβριδικό τετρακίνητο Vitara αποτελεί ένα πληρέστατο B-SUV που, λόγω των compact διαστάσεων του και λόγω της χαμηλής τιμής αγοράς, μπορεί να προτιμηθεί σε σχέση με πολλά μικρομεσαία hatchback. Μπορεί να προσφέρει πολλά παραπάνω στοιχεία που δεν το κάνει ο ανταγωνισμός των 22.000€, όπως καλή οικονομία καυσίμου και δυνατότητες εκτός δρόμου. Με λίγα λόγια δεν του λείπει τίποτα και νιώθεις πως οδηγείς ένα αυτοκίνητο αρκετά πιο ακριβό σε σχέση με όσα ξόδεψες. Χώρια που αν δε σε ενδιαφέρει το σύστημα AllGrip μπορείς να… τη βγάλεις με κάτι παραπάνω από 18.000€.

Στη διάθεση μας είχαμε και την έκδοση με αυτόματο κιβώτιο 6 σχέσεων του υβριδικού τετρακίνητου Vitara. Αίσθηση μας έκανε η αμεσότητα με την οποία πραγματοποιούνται οι αλλαγές και παραπέμπει σε sport μοντέλα, ενώ πίσω από το τιμόνι συναντάμε και διακριτικά puddles με τα οποία μπορείς να αναλάβεις πιο ενεργό ρόλο στην οδήγηση. Πάντως το αυτόματο κιβώτιο δεν κρύβουμε πως προσθέτει αρκετή δόση άνεσης.

Περισσότερες δοκιμές μοντέλων SUZUKI

Suzuki Vitara Hybrid 48V 1.4 BoosterJet AllGrip – Τεχνικά χαρακτηριστικά
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Κυβισμός 1.373 cc
Διάμετρος x διαδρομή 73,0 x 82,0 mm
Διάταξη/κύλινδροι Εμπρός εγκάρσια/ τετρακύλινδρος
Ισχύς 95 kW (129 PS) / 5.500 rpm
Ροπή 235 Nm (24,0 kgm) / 2.000-3.000 rpm
Τροφοδοσία Υπερτροφοδότηση με άμεσο ψεκασμό + mild hybrid σύστημα 48V ισχύος 10 kW (13,6PS-55Nm ροπής)
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 km/h 10,2 sec
Τελική ταχύτητα 190 km/h
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Μέση δοκιμής 7,4 lt/100 km
Τυποποιημένη μικτή (WLTP) 5,8 lt/100 km
Ρεζερβουάρ 47 lt
Αυτονομία (βάση της κατανάλωσης δοκιμής) 630 km
ΕΚΠΟΜΠΗ ΡΥΠΩΝ
Προδιαγραφή Euro 6
Εκπομπή CO2 141 g/km
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Κίνηση Στους 4 τροχούς, αυτόματη τετρακίνηση- κλείδωμα 4×4
Κιβώτιο Μηχανικό 6 σχέσεων
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Εμπρός/πίσω Γόνατα McPherson/ Πολλαπλοί σύνδεσμοι
ΦΡΕΝΑ
Εμπρός/πίσω Αεριζόμενοι δίσκοι/ δίσκοι
ΤΡΟΧΟΙ
Τύπος ελαστικών, διάσταση Continental ContiEcoContact 5, 215/55 R17
ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
Διάταξη/υποβοήθηση Κρεμαγιέρα με ηλεκτρομηχανική υποβοήθηση
ΑΜΑΞΩΜΑ
Μήκος x πλάτος x ύψος
Απόσταση από το έδαφος
4.175 x 1.775 x 1.610 mm
185 mm
Μετατρόχιο (εμπρός/πίσω) 1.535 / 1.505 mm
Μεταξόνιο 2.500 mm
Χώρος αποσκευών 375-1.120 lt
Απόβαρο 1.320 kg
Τιμή πώλησης βασικής έκδοσης μοντέλου δοκιμής: από 22.170€

Νίκος Βαϊλακάκης

O Νίκος μπορεί να είναι από τα πιο πρόσφατα μέλη στην ομάδα, αλλά διαθέτει πολυετή εμπειρία ως δημοσιογράφος από παλιά. Ακόμη και πριν δημιουργηθεί το caroto.gr!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Σχόλια

  1. ΈΝΗΜΈΡΩΣΗ: 16 Απριλίου 2022. Μετά από απανωτές αυξήσεις η τιμή έφτασε αισίως τα 25250 ευρώ με τα στάνταρτ “παρελκόμενα”. 1,4 GL+ All grip. Το μοντέλο της δοκιμής είναι το GLX. 28.500 Ευρώ περίπου!

    1. Καλησπέρα, δυστυχώς το κύμα της ακρίβειας έχει παρασύρει τα πάντα και τα νέα μοντέλα μαζί. Κάθε φορά που μας έρχεται νέος τιμοκατάλογος… παίρνουμε βαθιά ανάσα. Πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν νέοι τιμοκατάλογοι και απο μοντέλα που τρέχουν με παλιότερους. π.χ. το Tucson θα ακριβύνει και αυτό για να φτάσει στα επιπεδα του Sportage. Καλή Ανάσταση!

    1. Καλησπέρα σας και ευχαριστούμε για το σχόλιο!
      Φυσικά και πρόκειται για δοκιμή με ελεύθερη κρίση όπως όλες στο caroto.gr. Μπορείτε να δείτε προσεκτικά την επικριτική γραμμή όσων αφορά το σχεδιασμό (δεν ενθουσιάζει), τα σκληρά πλαστικά στις βασικές εκδόσεις και τον σχετικά μικρό χώρο αποσκευών (375 λίτρα). Δεν θα τα βρείτε αυτά σε advertorial.
      Και πάλι αν σας φάνηκε ιδιαίτερα θετικό το κείμενο ως προς το Vitara είναι γιατί σε σχέση πάντα με την τιμή αγοράς του είναι ένα πλήρες SUV που πράγματι σε προσωπικό επίπεδο μας άρεσε και μας κάλυψε απολύτως. Δε νομίζω οτι υπάρχουν πολλά υβριδικά SUV 4×4 σε αυτή την τιμή, και μάλιστα με ιαπωνικές καταβολές.
      Με εκτίμηση,
      Νίκος Βαϊλακάκης

      1. Αγαπητέ Νικο, επειδή έχω κάνει τεστ το συγκεκριμένο και σαν καθημερινός χρήστης (που αποκλείεται να μην τα παρατήρησες) σημείωσα: ενοχλητικός λεβιές ταχυτήτων σε αίσθηση κουμποματος, πίσω καθίσματα επιβατών με μηδέν υποστήριξη πλαϊνή. Σύστημα media αργό και μη λειτουργικό ειδικά στην διαχείριση της φωνής. Ποιότητα πόρτας οριακά αποδεκτή. Πέρα από αυτά θα συμφωνήσω ότι για τα χρήματα του, παίρνεις περισσότερο αυτοκίνητο χωρίς αυτό όμως να σημαίνει και ποιοτικότερο. Αυτό που με ενόχλησε και έκανα το σχόλιο είναι ότι διαβάζοντας το άρθρο σου και εάν ΔΕΝ είχα κάνει τεστ το αμάξι θα είχα την εντύπωση ότι βρήκαμε την Χρυσή κότα. Φιλικά και με όλη την καλή διάθεση

        1. Χαίρομαι ιδιαίτερα για τον υγιή διάλογο με κάποιον που πράγματι γνωρίζει το αντικείμενο και εννοείται πως βλέπω το θετικό πρόσημο σε όλο αυτό. Ο λεβιές ειλικρινά δε με ενόχλησε και ενδεχομένως να οδήγησες κάποιο ταλαιπωρημένο Vitara (εμάς είχε γράψει ελάχιστα χλμ.), ενώ και στα SX4-Ignis, Swift ο επιλογέας έχει αίσθηση ακρίβειας.
          Στα πίσω καθίσματα είχα παιδικά καρεκλάκια όλη την εβδομάδα και δεν έδειξαν να μετακινούνται στις στροφές (κάτι που έχει συμβεί με γαλλικό μοντέλο), ενώ για το infotainment δεν θα διαφωνήσω παρόλο που δεν έχω βγάλει άκρη με κοτζαμ I.D4 των 45.000€, εδώ θα έβγαζα;
          Τέλος για το εσωτερικό της πόρτας δεν είναι κάτι καινούργιο, ξέρεις τι να περιμένεις από τη Suzuki και από την κάθε μάρκα στον τομέα αυτό. Θέλεις αντοχή στο χρόνο, αξία μεταπώλησης και χαμηλή τιμή; Πας και το αγοράζεις. Άσε που με το χρόνο κατάλαβα ότι λίγοι καίγονται για τα μαλακά υλικά και τις βαριές πόρτες σε αίσθηση. Δες τι αξία μεταπώλησης έχουν τα Jazz, Jimny και Yaris 10ετίας (με τις πόρτες που ανέφερες) σε σχέση με τα ευρωπαϊκά πχ.
          Καλό καλοκαίρι να έχουμε!

          1. Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Δεν σου κρύβω ότι κοιτάζω ανάμεσα σ’ kamiq, sx4 και vitara για αλλαγή οχήματος για τέλος του ετους και γι’αυτό τον λόγο τα έχω νωπά…καλό καλοκαίρι με υγεία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button