NEAPINEDΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Μικρότερες μπαταρίες με ταχύτερη φόρτιση

Με μεγάλη αισιοδοξία έρευνες αναφέρουν πως σε μερικά χρόνια η τεχνολογία των μπαταριών θα έχει ωριμάσει έτσι ώστε να προσφέρεται τάχιστη φόρτισή τους.

Η ηλεκτροκίνηση προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και κυρίως από την πλευρά των κατασκευαστών που είναι υποχρεωμένοι να λανσάρουν συνεχώς νέα ηλεκτρικά μοντέλα από την στιγμή που η Ευρώπη θέλει πιο «καθαρά» αυτοκίνητα.

Ωστόσο, το ίδιο γρήγορα δεν προχωρούν και τα δίκτυα φόρτισης που θα πρέπει να αυξάνονται για να καλύψουν τις απαιτήσεις για φόρτιση. Μία λύση θα μπορούσε να είναι μία νέα τεχνολογία φόρτισης σε μικρότερο χρονικό διάστημα που ανάλογα το μοντέλο θα μπορούσε να δώσει περισσότερα χιλιόμετρα στον ίδιο χρόνο.

Σήμερα για να έχει κανείς μεγάλη αυτονομία επιλέγει ένα ηλεκτρικό με μεγάλη μπαταρία. Ωστόσο, αν υπήρχαν περισσότερα σημεία ταχυφόρτισης θα μπορούσαν και αυτοκίνητα με μικρότερη μπαταρία να φτάνουν στον ίδιο χρόνο στο προορισμό τους σε ένα ταξίδι. Το σημαντικό είναι πως μικρότερη μπαταρία συνεπάγεται και χαμηλότερη τιμή.

Χρησιμοποιώντας ειδικές προσομοιώσεις από δεδομένα από 30.000 σημεία φόρτισης μία ερευνητική ομάδα συμπέρανε πως με την σημερινή τεχνολογία των μπαταριών και με κάποιες αλλαγές στα software φόρτισης θα μπορούσε να φορτίσει το 80% σε εξαιρετικά μικρούς χρόνους. Χωρίς να επηρεάζεται η κατάσταση της μπαταρίας αλλά και η ασφάλεια του αυτοκινήτου από την υπερθέρμανση.

Στο διαδίκτυο υπάρχουν διάφορες πολύ αισιόδοξες επιστημονικές έρευνες (κυρίως από αμερικανική ινστιτούτα και πανεπιστήμια) που υποστηρίζουν ότι πριν τα μέσα της δεκαετίας τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα φορτίζουν έως το 90% σε λιγότερο από 10 λεπτά. Μάλιστα, οι πρώτες δοκιμές έδειξαν πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία και πως δεν επηρεάζεται η διάρκεια ζωής των μπαταριών, όπως αναφέρει το newscientist.com.

Για να δούμε αν τελικά θα υπάρξει τρόπος ώστε τα ηλεκτρικά να φορτίζουν πιο σύντομα αφού αυτό είναι πλέον το μεγαλύτερο ζήτημα που τα ταλανίζει.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Ένα σχόλιο

  1. Όσο ταχύτερη είναι η φόρτιση τόσο μεγαλύτερος είναι ο ρυθμός μεταφοράς ενέργειας. Με δεδομένο ότι η φόρτιση πρέπει να γίνεται με μεγαλύτερη ονομαστική τάση από αυτήν της μπαταρίας, πολύ θα θέλαμε να μας γνωστοποιούσαν την ισχύ ταχυφόρτισης αυτών των μπαταριών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!