NEAPINED

Πόσες μέρες θέλει για να σβήσει ένα ηλεκτρικό που έχει πάρει φωτιά [video]

Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που εξακολουθεί να μην έχει λύση είναι τα φλεγόμενα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Ο βασικός λόγος είναι οι μπαταρίες και τα υλικά από τα οποία αποτελούνται. Ξέχωρα από το ότι είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα, έχουν μεγάλη θερμοαγωγιμότητα και σε συνδυασμό με την αντοχή τους στην τήξη απαιτούν τεράστιες ποσότητες νερού για να σβήσουν οι φλόγες.

Αλλά ακόμη και όταν γίνει αυτό, μετά από πολλές ώρες ρίψης νερού και περίπου 1.000-1.500 λίτρα νερού, τα στοιχεία των μπαταριών εξακολουθούν να βράζουν και να έχουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Σε διάφορα μέρη του κόσμου εξετάζονται πιο αποτελεσματικοί τρόποι κατάσβεσης. Στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Φοίνιξ της Αριζόνα, η πυροσβεστική δοκιμάζει μία νέα μέθοδο για την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς σε ένα ηλεκτρικό.

Όπως σε ένα πρόσφατο περιστατικό, όπου για άγνωστο λόγο μία Jaguar I-Pace της εταιρίας αυτόνομων οχημάτων Waymo πήρε φωτιά. Χρειάστηκαν περίπου 60 πυροσβέστες για να ρίξουν πολλά κυβικά μέτρα νερού για να ελέγξουν τη φωτιά.

Αφού κατάφεραν να σβήσουν το φλεγόμενο αυτοκίνητο το φόρτωσαν σε ένα μεγάλο κάδο για μπάζα και το σκέπασαν με υγρή άμμο. H Jaguar θα παραμείνει εκεί για τουλάχιστον 3 εβδομάδες μέχρι να σβήσουν τελείως τα στοιχεία των μπαταριών.

Στη συνέχεια το ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα πάει για αποσυναρμολόγηση και ότι υλικά είναι χρήσιμα θα αξιοποιηθούν για ανακύκλωση. Τα υπόλοιπα, θα πάνε για πέταμα. Το συμπέρασμα είναι πως αν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο πιάσει φωτιά, ξεχάστε το! Το μόνο που σας σώζει είναι μία καλή ασφάλεια που να καλύπτει όσο καλύτερα το κόστος του αυτοκινήτου.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Ένα σχόλιο

  1. Οι βλαβες που ενδεχομενως θα προξενησει ανεξελεγκτα φλεγομενο ηλεκτρικο,
    μπορει να ειναι δυσθεωρητες.Επομενως σημαντικοτερη ειναι η καλυψη εναντι
    τριτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button