Πότε έρχεται το τέλος στις ουρές των διοδίων;

Τέλος στις ουρές χιλιομέτρων στα διόδια υπόσχονται τα ηλεκτρονικά διόδια, που σύμφωνα με το πρόγραμμα του ψηφιακού μετασχηματισμού, που έχει ήδη δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση, το 2025 θα έχουν γίνει πράξη.

Τι σημαίνουν στην πράξη ηλεκτρονικά διόδια; Το σύστημα θα επιτρέψει την ηλεκτρονική χρέωση διοδίων οχημάτων που κινούνται σε αυτοκινητοδρόμους όλης της ελληνικής επικράτειας με αναλογικότητα ως προς τη διαδρομή που διανύουν εντός αυτών διασφαλίζοντας την εφαρμογή ενός δικαιότερου μοντέλου χρέωσης με βάση την πραγματική χρήση του οδικού δικτύου από κάθε όχημα.

Επιπλέον, λόγω του ότι η χρέωση των διοδίων θα γίνεται με ηλεκτρονικά μέσα με αξιοποίηση τεχνολογιών αναγνώρισης των οχημάτων και πληρωμή τους με ψηφιακά μέσα πληρωμών (κάρτες, τραπεζικοί λογαριασμοί, κλπ), διευκολύνεται η διέλευση των οχημάτων εντός των αυτοκινητοδρόμων με ελεύθερη ροή χωρίς στάσεις/ καθυστερήσεις.

Ταυτόχρονα,, βελτιώνεται η εξυπηρέτηση των οδηγών, η ασφάλεια των οικονομικών συναλλαγών και η εφαρμογή των συμβάσεων παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων σε ό,τι αφορά την εκκαθάριση συναλλαγών μεταξύ των εμπλεκομένων μερών (δημοσίου και παραχωρησιούχων).

Έχοντας περάσει τα  διόδια 700.000 πλέον αυτοκίνητα τη φετινή έξοδο του Πάσχα, αυτό που παρατηρεί κανείς, ότι ελάχιστοι οδηγοί έχουν προμηθευτεί τους ειδικούς πομπούς που βοηθούν στην γρήγορη διέλευση των οχημάτων. 

Ωστόσο, μέχρι την ολοκληρωτική επικράτηση των ηλεκτρονικών διοδίων στην Ελλάδα, ακόμα και σήμερα οι οδηγοί έχουν τα εργαλεία να νικήσουν την αναμονή στους σταθμούς διέλευσης. 

Exit mobile version