Τα αφρώδη υλικά των καθισμάτων ίσως και να είναι καρκινογόνα

Η πρόσφατη μελέτη της American Chemical Society (Αμερικανικής Ένωσης Χημικών) αναδεικνύει ένα ανησυχητικό εύρημα σχετικά με την υγεία κατά την οδήγηση.

Πρόκειται για την παρουσία της ουσίας TCIPP στα καθίσματα των αυτοκινήτων, μιας ουσίας που χρησιμοποιείται ως πρόσθετο επιβραδυντικό φλόγας στον αφρό πολυουρεθάνης, η οποία υπάρχει σε σχεδόν όλα τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν σήμερα.

Αυτή η ουσία ανιχνεύθηκε στην καμπίνα του 99% των οχημάτων που εξετάστηκαν, με τη συγκέντρωση του να αυξάνεται σημαντικά σε θερμότερες θερμοκρασίες λόγω της αυξημένης εκτόνωσης από τα καθίσματα.

Αν και οι ποσότητες που ανιχνεύθηκαν ήταν πολύ μικρές (κυμαινόμενες από 0,2 έως 11.600 νανογραμμάρια ανά γραμμάριο), προηγούμενες έρευνες έχουν υποδείξει πιθανές καρκινογόνες επιδράσεις σε ζώα.

Ωστόσο, οι πλήρεις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία παραμένουν ασαφείς, κάτι που απαιτεί περαιτέρω έρευνα.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι οδηγοί περνούν συχνά πολλές ώρες μέσα στο αυτοκίνητο, η μελέτη συνιστά μερικά βήματα για τη μείωση του κινδύνου, όπως το άνοιγμα των παραθύρων για εξαερισμό και η χρήση κλιματισμού.

Παρ’ όλα αυτά, η πλήρης κατανόηση των δυνητικών κινδύνων παραμένει ανοιχτή και απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Τέλος, να πούμε ότι η μελέτη περιλάμβανε 155 συμμετέχοντες που οδηγούσαν αυτοκίνητα με έτος κατασκευής από το 2015 και έπειτα. Για τον προσδιορισμό πιθανών αλλαγών που σχετίζονται με τις θερμοκρασίες, πραγματοποιήθηκαν 101 δοκιμές το χειμώνα και 54 το καλοκαίρι.

Exit mobile version