Παράταση και επιπλέον κονδύλια για το «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3»

Αυξάνεται ο προϋπολογισμός του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3» κατά 11 εκατ. ευρώ, ενώ παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων και η ολοκλήρωση της δράσης, δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους πολίτες και επιχειρήσεις να επωφεληθούν από την επιδότηση για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση (28452/17.02.2025), που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (B’ 657/17.02.2025), ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος αυξάνεται στα 44 εκατ. ευρώ. Η νέα προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων μετατίθεται έως τις 30 Ιουνίου 2025, ενώ η ημερομηνία ολοκλήρωσης της δράσης ορίζεται για τις 30 Απριλίου 2026. Παρόλα αυτά, αν οι διαθέσιμοι πόροι εξαντληθούν πριν από την ημερομηνία αυτή, η δράση ενδέχεται να λήξει νωρίτερα.

Η υποβολή νέων αιτήσεων θα είναι διαθέσιμη από την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2025 μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος (kinoumeilektrika3.gov.gr).

Τι ισχύει για τις επιδοτήσεις

Το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3» επιδοτεί την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, δικύκλων, τρικύκλων και ποδηλάτων, ενώ περιλαμβάνει και κίνητρα για την εγκατάσταση φορτιστών. Οι επιδοτήσεις διαμορφώνονται ως εξής:

Επιπλέον, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ειδικές προβλέψεις για τα άτομα με αναπηρία, τις οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά και τους νέους έως 29 ετών, με αυξημένα ποσοστά επιδότησης.

Η πορεία του προγράμματος

Το «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3» αποτελεί τη συνέχεια των προηγούμενων δύο κύκλων επιδοτήσεων, μέσω των οποίων έχουν ήδη διατεθεί δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η συμμετοχή των πολιτών παραμένει υψηλή, γεγονός που οδήγησε στην απόφαση για την αύξηση του προϋπολογισμού και την παράταση της διάρκειας του προγράμματος.

Το ενδιαφέρον για ηλεκτρικά αυτοκίνητα συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς οι τιμές των ηλεκτρικών μοντέλων γίνονται πιο προσιτές και η δημόσια υποδομή φόρτισης αναπτύσσεται σταδιακά. Παρόλα αυτά, η διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται πίσω σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, γεγονός που καθιστά τα κίνητρα του προγράμματος ιδιαίτερα σημαντικά για την επιτάχυνση της μετάβασης στη βιώσιμη κινητικότητα.

Exit mobile version