Η κορυφαία συλλογή McLaren στον κόσμο πωλείται για πρώτη φορά

Πρόκειται για μία ιστορική δημοπρασία, καθώς η συλλογή αυτή αποτελεί ουσιαστικά ένα κομμάτι από την ίδια την ιστορία της McLaren. Ανήκε στον Mansour Ojjeh, τον άνθρωπο που διαμόρφωσε τη σύγχρονη ιστορία της βρετανικής φίρμας σε πίστα και δρόμο.

Μία από τις σημαντικότερες και πιο πλήρεις συλλογές υπεραυτοκινήτων της McLaren σε παγκόσμιο επίπεδο βγαίνει για πρώτη φορά στη δημοσιότητα και διατίθεται προς πώληση. Πρόκειται για την προσωπική συλλογή του εκλιπόντος Mansour Ojjeh, επιχειρηματία που στήριξε καθοριστικά την McLaren από το 1984 και συνέβαλε στην εξέλιξή της σε κορυφαία δύναμη τόσο στη Formula 1 όσο και στην παραγωγή υπεραυτοκινήτων.

Ο Ojjeh υπήρξε βασικός μέτοχος μέσω της εταιρείας TAG και συνεργάστηκε στενά με τον Ron Dennis, σε μια εποχή που η McLaren εξελισσόταν σε εργοστάσιο νικών και τεχνολογίας. Ήταν αυτός που χρηματοδότησε την εξέλιξη του McLaren F1 και η συμβολή του στην ίδρυση της McLaren Automotive ήταν καθοριστική.

Στο επίκεντρο της συλλογής βρίσκεται η τελευταία McLaren F1 που κατασκευάστηκε (η 106η από τις 106), βαμμένη σε ένα μοναδικό χρώμα, το Yquem, το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε «Mansour Orange». Το χρώμα αυτό παρέμεινε αποκλειστικό για τον ίδιο. Το αυτοκίνητο έχει διανύσει μόλις 1.810 χιλιόμετρα.

Η υπόλοιπη συλλογή περιλαμβάνει τις τελευταίες κατασκευασμένες εκδόσεις πολλών σπάνιων μοντέλων παραγωγής: από την Speedtail, την Elva και την Senna, μέχρι τις εκδόσεις LM και LT, αλλά και την P1 GTR, η οποία χρησιμοποιήθηκε μόνο σε ελάχιστες ημέρες πίστας της McLaren.

Ενδεικτικά, η Senna φέρει βαφή με ανθρακονήματα, κίτρινες και πράσινες λεπτομέρειες, ενώ η 675LT Spider είναι επίσης σε ανθρακονήματα με πορτοκαλί τόνους.

Πολλά από τα αυτοκίνητα δεν έχουν κυκλοφορήσει ποτέ στον δρόμο και παραμένουν σε εργοστασιακή κατάσταση. Ο Ojjeh υπήρξε αρχικά συλλέκτης Ferrari, ωστόσο πούλησε όλη του τη συλλογή όταν συνδέθηκε με την ίδρυση της McLaren Automotive.

Τη διάθεση της συλλογής έχει αναλάβει ο Tom Hartley Junior, γνωστός Βρετανός έμπορος σπάνιων και συλλεκτικών αυτοκινήτων. Παρότι οι τιμές δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, εκτιμάται ότι μόνο η McLaren F1 μπορεί να φτάσει μεταξύ 12,7 και 17 εκατομμυρίων ευρώ. Συνολικά, τα 19 αυτοκίνητα της συλλογής ενδέχεται να ξεπεράσουν σε αξία τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Exit mobile version