Η γαλλοϊταλική αυτοκινητοβιομηχανία εισέρχεται σε φάση ανασχεδιασμού μετά από ζημία 2,3 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2025.
Η Stellantis ανακοίνωσε ζημία 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2025, σε απότομη αντίθεση με τα 5,6 δισ. ευρώ καθαρού κέρδους που είχε την αντίστοιχη περίοδο του 2024. Η ανατροπή αυτή θεωρείται η σοβαρότερη που έχει αντιμετωπίσει η εταιρεία από τον σχηματισμό της το 2021 και αποδίδεται σε συνδυασμό εξωτερικών πιέσεων και εσωτερικών αλλαγών.
Στο επίκεντρο των προβλημάτων βρίσκεται η επιβολή αυξημένων δασμών από τις ΗΠΑ στις εισαγωγές, κυρίως σε εξηλεκτρισμένα μοντέλα, κάτι που στοίχισε ήδη πάνω από 300 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η Stellantis βρέθηκε να επωμίζεται συνολικές έκτακτες χρεώσεις ύψους 3,6 δισ. ευρώ, οι οποίες αφορούν ακύρωση project σχετικού με τεχνολογία υδρογόνου, αναπροσαρμογές σε εργοστάσια και συμμόρφωση με τις νέες αμερικανικές περιβαλλοντικές προδιαγραφές.
Οι καθαρές πωλήσεις μειώθηκαν στα 74,3 δισ. ευρώ, από 85 δισ. το περσινό εξάμηνο, ενώ τα ταμειακά αποθέματα μειώθηκαν κατά 2,3 δισ. ευρώ. Το δεύτερο τρίμηνο, οι ταξινομήσεις μειώθηκαν κατά 6%, φτάνοντας τα 1,4 εκατομμύρια αυτοκίνητα, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη μειωμένη ζήτηση και τις δυσκολίες στην αλυσίδα παραγωγής.
Το πλήγμα ήρθε σε μια περίοδο εσωτερικών ανακατατάξεων. Ο Antonio Filosa ανέλαβε καθήκοντα CEO τον Μάιο, διαδεχόμενος τον Carlos Tavares, έπειτα από έναν δύσκολο κύκλο οικονομικών αποτελεσμάτων και στρατηγικών επιλογών. Η αλλαγή αυτή σηματοδοτεί μια νέα φάση για την εταιρεία, η οποία επιχειρεί πλέον να αναπροσαρμόσει τις βασικές της προτεραιότητες, δίνοντας έμφαση στις πιο επικερδείς αγορές και μοντέλα, με στόχο να περιορίσει τα λειτουργικά της κόστη.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Stellantis προχώρησε σε πρόωρη ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων, μια ασυνήθιστη κίνηση που ερμηνεύεται ως προσπάθεια διατήρησης της εμπιστοσύνης των επενδυτών και εξισορρόπησης των προσδοκιών της αγοράς με τη σκληρή πραγματικότητα.
Σε επίπεδο στρατηγικής, η εταιρεία δηλώνει ότι θα επικεντρωθεί στις ευρωπαϊκές και λατινοαμερικανικές αγορές, όπου διατηρεί ακόμη ισχυρό μερίδιο, ενώ δεν αποκλείεται η περαιτέρω αναδιάρθρωση εργοστασίων στις ΗΠΑ. Παράλληλα, η Stellantis επανεξετάζει το μελλοντικό της πλάνο για εξηλεκτρισμένα μοντέλα, προσαρμόζοντάς το στις πραγματικές συνθήκες της αγοράς και την αυξανόμενη πίεση από κυβερνητικές πολιτικές και εμπορικούς φραγμούς.