Tesla: Συνεχίζεται η πτώση με κέρδη και πωλήσεις σε καθοδική τροχιά

Η Tesla κατέγραψε μείωση 16% στα καθαρά κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο του 2025, σε ένα περιβάλλον αυξανόμενου ανταγωνισμού και κόπωσης του καταναλωτικού ενδιαφέροντος.

Η εταιρεία έκλεισε το τρίμηνο με καθαρά κέρδη 1,2 δισ. δολαρίων (περίπου 1,1 δισ. ευρώ), ενώ οι συνολικές παραδόσεις αυτοκινήτων παγκοσμίως μειώθηκαν κατά 13%, φτάνοντας τις 384.122 μονάδες. Είναι το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο με πτώση, επιβεβαιώνοντας την καθοδική τάση της ζήτησης, ειδικά στην αμερικανική αγορά, όπου η Tesla εξακολουθεί να στηρίζεται περισσότερο.

Η εικόνα επιβαρύνεται και από τις επιθετικές εκπτώσεις που εφαρμόζει η Tesla για να κρατήσει τον ρυθμό των πωλήσεων, με τον Έλον Μασκ να δηλώνει ότι «η επιθυμία για αγορά είναι τεράστια, απλώς ο κόσμος δεν έχει τα χρήματα».

Ωστόσο, το πολυαναμενόμενο «οικονομικό Tesla» που υποσχέθηκε δεν θα είναι νέο μοντέλο, αλλά μια φθηνότερη εκδοχή του υπάρχοντος Model Y. Σήμερα, το Model Y ξεκινά από τις 46.630 δολάρια (περίπου 43.000 ευρώ), χωρίς να υπολογίζεται η ομοσπονδιακή έκπτωση των 7.500 δολαρίων, η οποία λήγει τον Σεπτέμβριο.

Τα συνολικά έσοδα του ομίλου μειώθηκαν κατά 12%, στα 22,5 δισ. δολάρια (περίπου 20,7 δισ. ευρώ), με τον τομέα των πωλήσεων αυτοκινήτων να σημειώνει πτώση 15%, φτάνοντας τα 15,8 δισ. (14,5 δισ. ευρώ). Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η μείωση στα έσοδα από την πώληση δικαιωμάτων ρύπων, που περιορίστηκαν κατά 50%, στα 439 εκατ. δολάρια (περίπου 404 εκατ. ευρώ).

Η Tesla αντιμετωπίζει ολοένα και ισχυρότερο ανταγωνισμό, ιδιαίτερα από κινεζικές και ευρωπαϊκές κατασκευάστριες, ενώ η εικόνα της εταιρείας πλήττεται και από την αυξανόμενη πόλωση γύρω από τη δημόσια παρουσία του Μασκ, ιδιαίτερα μέσα από την πλατφόρμα X, την οποία επίσης κατέχει.

Η στρατηγική πλέον μετατοπίζεται προς την αυτόνομη οδήγηση. Η Tesla έχει ξεκινήσει πιλοτικά την υπηρεσία ρομποταξί στο Ώστιν του Τέξας, με στόχο να την επεκτείνει μέχρι το τέλος του 2025 σε περιοχές που καλύπτουν το 50% του πληθυσμού των ΗΠΑ – πάντα υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίσει τις σχετικές εγκρίσεις.

Ο Μασκ κάνει λόγο για «σοβαρά έσοδα» από το συγκεκριμένο εγχείρημα μέχρι το τέλος του 2026, όμως η αγορά προς το παρόν παραμένει επιφυλακτική. Οι μετοχές της Tesla συνεχίζουν να κινούνται πτωτικά.

Exit mobile version