Γιατί οι κατασκευαστές ποντάρουν στο υδρογόνο, ενώ δεν πουλάει

Παρά την αδιαφορία της αγοράς, αυτοκίνητα με κυψέλες καυσίμου παραμένουν στο προσκήνιο. Πίσω από αυτά κρύβεται κάτι πολύ μεγαλύτερο από τις πωλήσεις.

Παρά τη χαμηλή εμπορική απήχηση, αρκετοί κατασκευαστές συνεχίζουν να εξελίσσουν μοντέλα με τεχνολογία κυψελών καυσίμου υδρογόνου. Η Hyundai παρουσίασε πρόσφατα τη δεύτερη γενιά του Nexo, ενός SUV που γεμίζει σε περίπου 5 λεπτά σχεδόν 7 κιλά υδρογόνου και υπόσχεται αυτονομία άνω των 800 χιλιομέτρων. Παράλληλα, το Toyota Mirai εξακολουθεί να διατίθεται σε λίγες αλλά επιλεγμένες αγορές, ενώ η BMW έχει ανακοινώσει την έλευση της X5 Hydrogen το 2028, σε συνεργασία με την ιαπωνική εταιρία.

Οι παγκόσμιες ταξινομήσεις παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Το 2023 πουλήθηκαν περίπου 14.000 αυτοκίνητα με κυψέλες καυσίμου, με την καλύτερη χρονιά να είναι το 2021 με περίπου 15.500 μονάδες.

Ενδεικτικά, μόνο 691 Nexo ταξινομήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2024, ενώ το Mirai είχε μόλις 1.702 μονάδες στο εννεάμηνο, με 134 τον Νοέμβριο. Στην Ιταλία, για παράδειγμα, το δίκτυο ανεφοδιασμού είναι σχεδόν ανύπαρκτο, με μόλις δύο πρατήρια (σε Bolzano και Mestre) και ελάχιστες ταξινομήσεις – ένα Mirai το 2024 και δύο το 2023.

Κι όμως, οι επενδύσεις συνεχίζονται. Η εξήγηση δεν βρίσκεται στην άμεση εμπορική εκμετάλλευση, αλλά σε μια πιο στρατηγική και τεχνολογική προσέγγιση. Πρώτον, τα μοντέλα υδρογόνου λειτουργούν ως κινούμενα εργαστήρια. Επιτρέπουν στους κατασκευαστές να δοκιμάζουν νέες τεχνολογίες κυψελών, υλικών και ολοκλήρωσης συστημάτων, με στόχο την αξιοποίησή τους και σε άλλους τομείς μεταφορών ή βιομηχανικές εφαρμογές.

Ένα βασικό πεδίο εφαρμογής είναι οι βαριές μεταφορές. Κατασκευαστές όπως η Mercedes, η Volvo και η Iveco εξελίσσουν φορτηγά και λεωφορεία που χρησιμοποιούν υδρογόνο, καθώς το ταχύτερο γέμισμα και η μεγάλη αυτονομία προσφέρουν πλεονεκτήματα, χωρίς να απαιτείται η εκτεταμένη υποδομή των επιβατικών ηλεκτρικών.

Επιπλέον, υπάρχει και το στρατηγικό στοιχείο. Όπως έχει δηλώσει ο CEO της BMW Oliver Zipse, «το υδρογόνο είναι το χαμένο κομμάτι του παζλ για τη μετάβαση στη μηδενική εκπομπή ρύπων. Δεν αρκεί μία μόνο τεχνολογία». Πολλές εταιρίες προτιμούν να παραμείνουν ενεργές στον τομέα ώστε να είναι έτοιμες αν ο συσχετισμός της αγοράς αλλάξει.

Τέλος, υπάρχουν και οικονομικά και πολιτικά κίνητρα. Σε χώρες όπως η Νότια Κορέα, η επένδυση στο υδρογόνο συνοδεύεται από επιδοτήσεις και στήριξη μέσω κρατικών προγραμμάτων. Παράλληλα, η τεχνολογία ενισχύει το περιβαλλοντικό προφίλ των κατασκευαστών, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία στην εποχή της πράσινης μετάβασης.

Πάντως, τα μοντέλα υδρογόνου δεν επηρεάζουν ουσιαστικά τον μέσο όρο εκπομπών CO₂ ενός κατασκευαστή, λόγω του εξαιρετικά μικρού όγκου πωλήσεων. Έτσι, εν αντιθέσει με τα mild hybrid, τα plug-in υβριδικά και τα αμιγώς ηλεκτρικά, δεν συνεισφέρουν στη συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς στόχους εκπομπών.

Παρότι η τεχνολογία των κυψελών καυσίμου δεν δείχνει -προς το παρόν τουλάχιστον- να διεκδικεί σοβαρό μερίδιο στην ιδιωτική μετακίνηση, παραμένει ένα σημαντικό εργαλείο εξέλιξης και διαφοροποίησης για τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Αν τελικά αποδειχθεί ότι άξιζε η επένδυση, μόνο το μέλλον θα δείξει.

Exit mobile version