Η GAC ξεκινά την παραγωγή του Aion V στην Αυστρία για να αποφύγει τους δασμούς στην Ευρώπη

Η κινέζικη GAC συνεργάζεται με τη Magna στο Γκρατς, ξεκινώντας την ευρωπαϊκή παραγωγή του ηλεκτρικού Aion V, σε μια προσπάθεια να μειώσει το κόστος εισόδου στην αγορά και να παρακάμψει τους δασμούς.

Ακόμη μία κινέζικη κατασκευάστρια επιλέγει την τοπική παραγωγή στην Ευρώπη, προκειμένου να εδραιώσει την παρουσία της σε μια από τις πιο απαιτητικές αγορές του κόσμου. Η GAC ξεκίνησε την παραγωγή του πλήρως ηλεκτρικού SUV Aion V στην Αυστρία, σε συνεργασία με τη Magna, στην ίδια γραμμή συναρμολόγησης όπου ήδη κατασκευάζονται και τα μοντέλα της Xpeng.

Η επιλογή της Magna, μιας από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες παραγωγής αυτοκινήτων παγκοσμίως, επιτρέπει στην GAC να αξιοποιήσει την υπάρχουσα υποδομή και τεχνογνωσία, μειώνοντας παράλληλα τους δασμούς που επιβάλλονται σε αυτοκίνητα κινεζικής προέλευσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζει από το 2024 επιπλέον δασμούς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα από την Κίνα, με βασικό συντελεστή 10% και επιπλέον αντισταθμιστικούς δασμούς που φτάνουν έως και το 35,3%, ανάλογα με την εταιρεία.

Για να αποφύγει αυτές τις επιβαρύνσεις, η GAC υιοθετεί τη μέθοδο SKD (Semi Knocked Down), κατά την οποία εξαρτήματα και προμονταρισμένα μέρη μεταφέρονται από την Κίνα στην Ευρώπη και συναρμολογούνται τοπικά. Με αυτόν τον τρόπο, το Aion V αποκτά την «ταυτότητα» ευρωπαϊκής παραγωγής, μειώνοντας σημαντικά τους συνολικούς φόρους εισαγωγής.

Το συγκεκριμένο μοντέλο, που έχει αξιολογηθεί με πέντε αστέρια στις δοκιμές πρόσκρουσης του Euro NCAP, διατίθεται ήδη σε αγορές όπως η Φινλανδία, η Πολωνία και η Πορτογαλία. Η GAC στοχεύει να επεκταθεί και σε άλλες χώρες της ΕΕ, εκμεταλλευόμενη τη στρατηγική τοποθεσία της παραγωγής στο Γκρατς, καθώς και τη δυνατότητα γρήγορης προσαρμογής της Magna στις ανάγκες διαφορετικών μοντέλων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κινέζικος κατασκευαστής επιλέγει αυτή τη διαδρομή. Η Xpeng παράγει ήδη εκεί τα ηλεκτρικά SUV G6 και G9, ενώ φαίνεται πως και άλλες εταιρείες εξετάζουν αντίστοιχες κινήσεις. Η Magna προσφέρει όχι μόνο εγκαταστάσεις αλλά και τεχνογνωσία που βοηθά τις κινέζικες εταιρείες να συμμορφώνονται με τις αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές, χωρίς να χρειάζεται να δημιουργήσουν από την αρχή νέες γραμμές παραγωγής.

Η κίνηση της GAC εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική διείσδυσης των κινέζων κατασκευαστών στην Ευρώπη, η οποία περιλαμβάνει παραγωγή επί ευρωπαϊκού εδάφους για λόγους κόστους, ευκολότερης συμμόρφωσης με τη νομοθεσία, αλλά και βελτίωσης της δημόσιας εικόνας τους. Αν και αυτή η προσέγγιση κάνει τα κινεζικά ηλεκτρικά πιο ανταγωνιστικά σε τιμή, δεν λείπουν οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες και την εγχώρια παραγωγή.

Η παραγωγή του Aion V στο Γκρατς επιβεβαιώνει ότι η Ευρώπη μετατρέπεται σταδιακά όχι μόνο σε αγορά, αλλά και σε σημείο παραγωγής για τις ανερχόμενες αυτοκινητοβιομηχανίες της Κίνας. Το αν αυτή η τάση θα συνεχιστεί ή αν θα υπάρξουν αντιδράσεις από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και βιομηχανίες, μένει να φανεί.

Exit mobile version