Λεντ (φωτιστικά σώματα LED)

Q5080244Η νέα μόδα στα σύγχρονα μοντέλα ονομάζεται DRL (Daytime Running Lamp) και πρόκειται για τα φώτα ημέρας. Μελέτες έχουν δείξει πως οι προπορευόμενοι οδηγοί αντιλαμβάνονται ταχύτερα τα οχήματα που ακολουθούν όταν τα φώτα τους είναι αναμμένα. Μάλιστα, σε ορισμένες χώρες (π.χ. στην Ιταλία, στη Σουηδία κ.α.) ο ΚΟΚ προβλέπει την υποχρεωτική ενεργοποίηση της μεσαίας σκάλας μέρα-νύχτα. Η τεχνολογία LED εφαρμόζεται σε αυτοκίνητα από το 1992 κυρίως στα πίσω φωτιστικά σώματα καθώς ο συγκεκριμένος τύπος φωτιστικών σωμάτων ενεργοποιείται πολύ πιο γρήγορα από τις συμβατικές λυχνίες. Με άλλα λόγια ο χρόνος που μεσολαβεί από την στιγμή που ο προπορευόμενος οδηγός θα πατήσει φρένο είναι πολύ μικρότερος και ο οδηγός που ακολουθεί έχει στη διάθεσή του επιπλέον χρόνο για να αντιδράσει. Ακόμη και μερικά εκατοστά του δευτερολέπτου τα οποία αρκετές φορές είναι αρκετά για να αποφευχθεί μία σύγκρουση. Από την άλλη, τα LED ωφελούν έστω και ελάχιστα την κατανάλωση καυσίμου καθώς η λειτουργία τους απαιτεί μικρότερη ενέργεια. Σήμερα υπάρχουν πολλά μοντέλα με LED στο πίσω μέρος ενώ, εκτός της πρωτοπόρο Audi, συναντάμε και αρκετά με LED στα εμπρός σώματα, κυρίως στα φώτα πορείας, από το Opel Insignia μέχρι το Lexus LS 600h.

(+): Ενεργοποιούνται πιο γρήγορα, αντέχουν στους κραδασμούς, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, απαιτούν μικρότερη ενέργεια.

(-): Κοστίζουν κάτι παραπάνω, οι απέναντι που δεν ξέρουν σου παίζουν είναι σπαστικό να σου παίζουν τα φώτα από το αντίθετο ρεύμα, νομίζουν πως τα έχεις ξεχάσει αναμμένα.

LED: το αρκτικόλεξο των λέξεων «Light Emitting Diode» που ελληνιστί αποδίδεται ως δίοδος εκπομπής φωτός. Ουσιαστικά πρόκειται για ημιαγώγιμο υλικό που εκπέμπει φωτεινή ακτινοβολία κάθε φορά που διοχετεύεται ηλεκτρική τάση. Το χρώμα του φωτός εξαρτάται από τον τύπο του υλικού που χρησιμοποιείται (συνήθως είναι συνδυασμοί γαλλίου).

Exit mobile version