Λ

Λεντ (φωτιστικά σώματα LED)

Q5080244Η νέα μόδα στα σύγχρονα μοντέλα ονομάζεται DRL (Daytime Running Lamp) και πρόκειται για τα φώτα ημέρας. Μελέτες έχουν δείξει πως οι προπορευόμενοι οδηγοί αντιλαμβάνονται ταχύτερα τα οχήματα που ακολουθούν όταν τα φώτα τους είναι αναμμένα. Μάλιστα, σε ορισμένες χώρες (π.χ. στην Ιταλία, στη Σουηδία κ.α.) ο ΚΟΚ προβλέπει την υποχρεωτική ενεργοποίηση της μεσαίας σκάλας μέρα-νύχτα. Η τεχνολογία LED εφαρμόζεται σε αυτοκίνητα από το 1992 κυρίως στα πίσω φωτιστικά σώματα καθώς ο συγκεκριμένος τύπος φωτιστικών σωμάτων ενεργοποιείται πολύ πιο γρήγορα από τις συμβατικές λυχνίες. Με άλλα λόγια ο χρόνος που μεσολαβεί από την στιγμή που ο προπορευόμενος οδηγός θα πατήσει φρένο είναι πολύ μικρότερος και ο οδηγός που ακολουθεί έχει στη διάθεσή του επιπλέον χρόνο για να αντιδράσει. Ακόμη και μερικά εκατοστά του δευτερολέπτου τα οποία αρκετές φορές είναι αρκετά για να αποφευχθεί μία σύγκρουση. Από την άλλη, τα LED ωφελούν έστω και ελάχιστα την κατανάλωση καυσίμου καθώς η λειτουργία τους απαιτεί μικρότερη ενέργεια. Σήμερα υπάρχουν πολλά μοντέλα με LED στο πίσω μέρος ενώ, εκτός της πρωτοπόρο Audi, συναντάμε και αρκετά με LED στα εμπρός σώματα, κυρίως στα φώτα πορείας, από το Opel Insignia μέχρι το Lexus LS 600h.

(+): Ενεργοποιούνται πιο γρήγορα, αντέχουν στους κραδασμούς, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, απαιτούν μικρότερη ενέργεια.

(-): Κοστίζουν κάτι παραπάνω, οι απέναντι που δεν ξέρουν σου παίζουν είναι σπαστικό να σου παίζουν τα φώτα από το αντίθετο ρεύμα, νομίζουν πως τα έχεις ξεχάσει αναμμένα.

LED: το αρκτικόλεξο των λέξεων «Light Emitting Diode» που ελληνιστί αποδίδεται ως δίοδος εκπομπής φωτός. Ουσιαστικά πρόκειται για ημιαγώγιμο υλικό που εκπέμπει φωτεινή ακτινοβολία κάθε φορά που διοχετεύεται ηλεκτρική τάση. Το χρώμα του φωτός εξαρτάται από τον τύπο του υλικού που χρησιμοποιείται (συνήθως είναι συνδυασμοί γαλλίου).

  • Το πρώτο LED εμφανίσθηκε στη Ρωσία το 1927. Στις ΗΠΑ η πρώτη του χρήση σε ηλεκτρικές συσκευές καταγράφτηκε το 1962.
  • Η διάρκεια ζωής ενός σώματος LED διαρκεί 25.000 ώρες ενώ μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τις 100.000.
  • Τα στοπ ενός αυτοκινήτου που χρησιμοποιούν LED ενεργοποιούνται έως και 0,2 sec ταχύτερα σε σχέση με τα συμβατικά φωτιστικά σώματα.
  • Το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής με LED σε όλα τα φωτιστικά σώματα εμφανίστηκε πριν από τρία χρόνια και είναι το Audi R8.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Σχόλια

  1. joker ta LED kuriws den xrhsimopoiountai gia na blepeis esu, alla gia se blepoun oi alloi. exoun perissotero boh8htiko rolo kai oxi protevonta sthn odhgish. Epishs, de gnwrisw an ontws uparxei problhma me thn tash wstoso, me to na apomu8opoieis ta LED, akurwneis th idia thn Audi, th BMW, th Lexus kai polles alles firmes pou ependuoun sth sugkekrimenh texnologia.

  2. Exete anarotithei pote giati o panakrivos kai ektuflotikos LED fakos sas den sas voithaei toso kala na deite sto skotadi?? To periorismeno fasma oratis aktinovolias pou ekpempoun ta LED den voithaei to anthropino mati na antilifthei to perivalon tou. Etsi ta LED kanoun mono gia simansi kai fota imeras.
    Kai einai kai ekseretika evesthita stis metavoles tasis.
    …etsi gia na ta apomuthopoiisoume ligo.

    1. Συμφωνώ μαζί σου “Joker”. H συνήθης απάντηση από τις αυτοκινητοβιομηχανίες είναι ότι χρησιμοποιούν τα LED επειδή είναι μικρότερος ο χρόνος που ενεργοποιούνται –σε σύγκριση με της λάμπες πυρακτώσεως– και επειδή δεν καταναλώνουν τόση ενέργεια όσο οι τελευταίες. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αργούν να τα αντιληφθούν (LED) εξαιτίας της αιτίας που ανέφερες, οπότε ακυρώνεται στην πράξη το πλεονέκτημα της αμεσότερης αφής τους άρα και της εγκαιρότερης προειδοποίησης του οδηγού που ακολουθεί και της ταχύτερης αντίδρασής του να φρενάρει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!